»Za nami je uspešna sezona in nastop v Kanadi je tudi nekakšna nagrada,« je Nejc Brodar, glavni trener tekaške reprezentance, utemeljeval nastop štirih tekačic in dveh tekačev na finalu svetovnega pokala v Quebecu v Kanadi. Za zadnje tri tekme še vedno ostaja lov za šestim mestom v pokalu narodov med tekačicami, ki ga je za poseben izziv zaključka sezone izpostavil Brodar. Imajo pa vse štiri, Anamarija Lampič, Katja Višnar, Eva Urevc in Vesna Fabjan, še svoje posebne motive, saj so zadnje tekme večinoma ostale razočarane, prepričane, da so sposobne doseči več.

To bo zadnja priložnost zime. Tridnevni program se bo začel z drsalnim sprintom, nadaljeval s skupinskim startom v klasiki in končal z zasledovalno tekmo. Še vedno je vse odprto tudi za veliki globus v obeh konkurencah, kar daje zaključku v Kanadi posebno draž. Anamarija Lampič je na zadnji tekmi v Falunu tekla v velikem finalu šesterice in končala (zgolj) šesta. To je bila najboljša uvrstitev v zimi, a je potem priznala, da se je morda celo preveč razveselila uvrstitve med najboljših šest in se je potem preveč ustrašila boja z najboljšimi. »Na prvi vzpetini sem bila v ospredju skupaj s Stino, malo sem se ustrašila in ji dopustila, da je šla naprej. Če bi bilo obratno, bi se končalo drugače,« je opisala boj z zmagovalko v Falunu Stino Nilsson. To je bila mala ponovitev sprinta v Seefeldu v sprintu dvojic, kjer je Nilssonova Švedski pritekla zlato, Lampičeva pa je s Katjo Višnar osvojila srebro, a bi se tudi tam lahko obrnilo drugače. Odločajo nianse. Katje Višnar, ki je v tej zimi najuspešnejša glede zbiranja denarnih nagrad na tekmah svetovnega pokala (7500 evrov), in Eve Urevc se drži sloves kraljic kvalifikacij. Če se želijo res približati Nemkam, bo treba v polfinale. Vesna Fabjan nedvomno želi ob koncu sezone dokazati, da še ni za v pokoj.

Miha Šimenc, tako kot Eva Urevc z najbolj opaznim napredkom v zimi, lovi že deseto uvrstitev med trideset. Novembra tega ne bi upali napovedovati niti največji optimisti. Šimenc, 12. v Falunu, se ne ustraši niti največjih mojstrov. Zanimivo, da je na Švedskem tekel v polfinalu prav z največjimi zvezdniki sprinta sedanje dobe, najhitrejšima sprinterjema Federicom Pellegrinom in Johannesom Klaebom ter Alexandrom Bolšunovom. Slednja v svetovnem pokalu loči zgolj 14 točk. Njun dvoboj za veliki kristalni globus po vrhunec drame v Quebecu.

Med tekačicami ima Norvežanka Ingvild Flugstad Oestberg 97 točk prednosti pred Rusinjo Natalijo Neprijajevo, kar je razlika ene zmage. V širšem pogledu tekačev in tekačic v primerjavi z zimskimi športniki je trenutno z denarnimi nagradami na tekmah svetovnega pokala največ zaslužil Johannes Klaebo (127.000 evrov), sledi mu Oestbergova (115.200), ki je s to številko zelo podobna slovenski alpski smučarki Ilki Štuhec. Drugi, med njimi tudi Bolšunov in Therese Johaug, ki je zmagala vseh deset tekem na razdalji (95.200), so že pod 100.000 evrskimi tisočaki.

Program, petek ob 18.20: sprint drsalno izločilni teki, sobota ob 14.15: 10 km klasično (ž), ob 16. uri: 15 km klasično (m), nedelja ob 14.30: zasledovalno, 10 km drsalno (ž), 15.45: zasledovalno, 15 km drsalno (m).