V Alde so ob predstavitvi Teama Evrope, v katerem močno prevladujejo ženske, poudarili, da so izbrali najboljše borce za liberalne ideje. Kot prioriteto izpostavljajo reformo EU in boj proti nacionalistom, ki jo želijo uničiti. Pričakovano sta v ekipi najbolj priljubljena evropska komisarka Margrethe Vestager, ki je pristojna za konkurenco, ključen resor v komisiji, ter dolgoletni vodja politične skupine liberalcev v Evropskem parlamentu in bivši belgijski premier Guy Verhofstadt, ki so ga v Alde danes opisali kot »največjega borca, ki nikoli ne spi«.

V njej je tudi evropska komisarka iz Slovenije Violeta Bulc, pristojna za promet, ki je v sredo ob potrditvi sodelovanja v ekipi izpostavila, da bo njihova glavna naloga spodbujati temeljne vrednote EU, ki so liberalne vrednote - človekove pravice, enakopravnost, vladavina prava in politična svoboda. Ti osnovni temelji so po njenih besedah tisti, ki so trenutno najbolj izzvani. Bulčeva še poudarja, da bo kot članica evropske liberalne volilne ekipe podpirala vse liberalne liste v Sloveniji, še posebej listo stranke SMC, katere članica je tudi sama.

V minulih mesecih se je sicer neuradno kot precej verjetna članica liberalne ekipe iz Vzhodne oziroma Srednje Evrope omenjala evropska komisarka iz Češke Vera Jourova, ki pa naj bi sama odklonila sodelovanje. Poleg omenjene trojice so v volilni ekipi evropskih liberalcev še bivša italijanska zunanja ministrica in nekdanja evropska poslanka Emma Bonino, Španec Luis Garicano, Nemka Nicola Beer ter Madžarka Katalin Cseh.

Vsi člani ekipe razen Vestagerjeve in Bulčeve so tudi nosilci list svojih strank za evropske volitve. Bulčeva je pojasnila, da na listi SMC kot kandidatka za evropsko poslanko ne bo nastopila, ker se je odločila, da podpre vseevropsko ekipo, ki bo spodbujala liberalne ideje, ter ker želi končati mandat in pripeljati do konca vse odprte projekte.

Evropski liberalci so se že pred časom odločili, da ne bodo sodelovali v procesu vodilnih kandidatov, bolj poznanem po izpeljanki iz nemškega izraza "spitzenkandidati", zato so tudi predstavili volilno ekipo. Koncept je EU uvedla pred prejšnjimi evropskimi volitvami, da bi nadela obraze odtujeni evropski politiki in okrepila slabo volilno udeležbo, tudi z obljubo po večji demokratičnosti.

Vodilni kandidat naj bi v tem duhu po tolmačenju Evropskega parlamenta v primeru zmage svoje politične družine na volitvah postal predsednik Evropske komisije. A koncept je izjemno sporen. Članice unije že ves čas izpostavljajo, da ni samodejnosti med izidom volitev in položajem predsednika komisije. Po evropski pogodbi namreč predsednika komisije izberejo voditelji članic unije ob upoštevanju volilnega izida.

Evropski liberalci temu konceptu nasprotujejo ter izpostavljajo, da so ideje pomembnejše od položajev. Pomemben razlog za njihovo nasprotovanje naj bi bilo njihovo povezovanje s stranko francoskega predsednika Emmanuela Macrona Naprej, republika, saj ta temu konceptu ni naklonjen. Kljub številnim ugibanjem o sodelovanju z Macronom se Alde na volitve podaja samostojno. Z Macronovo stranko naj bi se povezali po volitvah.