Košarkarji Dallas Mavericks še naprej nizajo poraze. Današnji proti Portland Trail Blazers (118:126) je bil tako že njihov deveti na zadnjih desetih tekmah. Nekoliko ironično, a edino zmago v tem obdobju – proti Cleveland Cavaliers – so dosegli brez slovenskega zvezdnika in svojega prvega strelca Luke Dončića, ki je zaradi lažje poškodbe izpustil obračun. Teksaško moštvo je ta teden posledično ostalo tudi brez teoretičnih možnosti za nastop v končnici, za nameček pa v zahodni konferenci nazadovalo na predzadnje mesto.

Pozornost od njihovih slabih nastopov je vsaj delno odvrnil njihov veteran Dirk Nowitzki, ki je ob porazu proti New Orleansu s 125:129 vpisal osem točk in na večni lestvici strelcev presegel legendarnega Wilta Chamberlaina. Z 31.424 doseženimi točkami se je Nemec prebil na šesto mesto večne lestvice strelcev v ligi NBA, za zdaj pa je tudi edini neameriški košarkar, ki mu je uspelo preseči mejo 30.000 točk. 40-letnik letos sicer igra zadnjo sezono pred odhodom v košarkarski pokoj, zato ne čudi, da v Dallasu že zdaj vlada izjemno povpraševanje za ogled njegove zadnje domače tekme. Telički jo bodo odigrali devetega aprila proti Phoenix Suns, po pisanju ameriških medijev pa bo za vstopnico v povprečju treba odšteti kar 247 dolarjev. Čeprav se cena vstopnice morda zdi visoka, pa je bistveno nižja od tiste za poslovilno domačo tekmo Kobeja Bryanta, ki je leta 2016 znašala rekordnih 1072 dolarjev.

Nowitzki ni edini, ki odhaja v športni pokoj. Svojo poslovilno 16. sezono v ligi NBA igra tudi soigralec Gorana Dragića Dwyane Wade. Dvojec je s soigralci iz Miamija nazadnje gostoval pri San Antoniu in prekinil zmagoviti niz devetih zmag ostrog, ki so klonile s 105:110. Slovenski organizator igre je bil z 22 doseženimi točkami celo prvi strelec tekme, njegova ekipa pa se je z zmago povzpela na osmo mesto vzhodne konference, ki še prinaša nastope v končnici.

Začela se je marčevska norija

Pozornost košarkarskih ljubiteljev onkraj Atlantika se sicer v tem mesecu vsaj delno z igrišč NBA seli na univerzitetni parket, saj se je ta teden začel turnir najboljših univerzitetnih ekip. V tako imenovani marčevski noriji bo zaigralo 64 moštev, razdeljenih na štiri regije – vzhod, zahod, jug in osrednji zahod. V vsaki regiji nastopa po 16 ekip, tekmovanje pa poteka tako, da se prvi nosilec regije pomeri z zadnjim, drugi s predzadnjim, vse do dvoboja med osmo in devetouvrščeno ekipo.

V vlogi prvega favorita za končno zmago je univerza Duke, ki jo vodi legendarni Mike Krzyzewski in se ponaša s kar tremi košarkarji, ki jih strokovnjaki pred letošnjim naborom lige NBA uvrščajo na vodilnih pet mest. Govor je o RJ Barrettu, Camu Reddishu in Zionu Williamsonu. Duke je v tej sezoni v rednem delu vpisal le pet porazov, od tega dva na zadnjih dveh tekmah, ki pa ju je odigral brez Williamsona. »Težko je oceniti, kakšen je naš potencial. Polovico sezone smo igrali v okrnjeni zasedbi. Želim si le, da igramo najboljšo košarko, ki smo jo sposobni,« pravi Mike Krzyzewski, ki bo Duke skušal popeljati do šestega naslova. Zaključni turnir štirih najboljših ekip bo letos potekal med šestim in osmim aprilom v Minneapolisu. Odigran bo na stadionu kluba iz ameriško nogometne lige Minnesota Vikings, ki sprejme 70.000 obiskovalcev.