Bolsonaro je že na poti do Bele hiše tvital pohvale na račun Trumpa in izražal ponos, da ga imenujejo za »tropskega Trumpa«. Svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Bolton pa je ob napovedi »zgodovinske prerazporeditve odnosov med dvema največjima demokracijama zahodne poloble« izjavil, da bi lahko Trumpa imenovali Bolsonara Severne Amerike.

Voditelja sta si izmenjala drese nogometnih reprezentanc z njunima imenoma in Trump je dejal, da ga bo dal sinu Barronu, ki ima rad nogomet in tudi brca žogo.

Oba voditelja imata podobna stališča, tako na primer Bolsonaro napoveduje umik Brazilije iz pariškega podnebnega sporazuma, kar je Trump že storil.

Govori se o novi osi svobode sever-jug, ki je trenutno temelj prizadevanj za odstavitev levičarskega predsednika Venezuele Nicolasa Madura. Trump je pred srečanjem ponovil, da so glede Venezuele na mizi vse opcije.

Brazilski predsednik je podpisal tehnični sporazum

Brazilijo je do lanske izvolitve desnega populista Bolsonara vodila levica, ki ZDA ni bila tako naklonjena. Bolsonaro pa je pred obiskom tvitnil, da je to prvič po dolgih letih, da v Belo hišo prihaja brazilski predsednik, ki ni proti ZDA. tvitnil je tudi, da sta ZDA in Brazilija državi, ki sejeta strah med branilce zaostalosti in tiranije po svetu.

Za televizijo Fox News je izrazil trdno podporo prizadevanjem Trumpa, da na meji z Mehiko zgradi zid. Američani so mu med drugim v ponedeljek organizirali tudi obisk sedeža vohunske agencije Cie.

Brazilski predsednik je v ponedeljek podpisal še tehnični sporazum, ki omogoča izstreljevanje ameriških satelitov iz Brazilije. Južnoameriška država si sicer želi tesnejšega vojaškega sodelovanja in pridobiti status velike zaveznice, ki ni članica zveze Nato, kar ji bo omogočilo nakup ameriškega orožja s popustom.