Nekdanji igralec Zenita, Stuttgarta, Readinga in Fulhama Pavel Pogrebnjak je dvignil nemalo prahu, potem ko je za ruski tabloid Kosmolskaya pravda kritiziral trend podeljevanja ruskega državljanstva tujim nogometašem. Kot primer si je izbral Brazilca Maria Fernandesa in Ariclenesa da Silvo Ferreiro (Ari), ki branita barve CSKA Moskve in Krasnodarja. »Ne vidim smisla v tem. Sploh ne razumem, zakaj je Ari prejel rusko državljanstvo. Smešno je, da črnec predstavlja barve ruske reprezentance,« je dejal Pogrebnjak.

Kot poroča BBC, komentarja nekdanjega ruskega reprezentanta ni preslišal predsednik ruskega Sveta za človekove pravice Mikhail Fedotov, ki je ostro obsodil nogometaševe besede. »Verjamem, da vsak nogometaš, ki igra dobro in ima rusko državljanstvo, lahko uspešno zastopa rusko vrsto. Barva njegove kože, oči, las in vsega ostalega je nepomembna. To bi moralo biti jasno vsem,« je bil oster.

Pogrebnjak je skušal kasneje omiliti svojo izjavo, češ da nima nič proti črnim igralcem, a bržkone prepozno. Ruski portal sport.ru namreč že poroča, da si utegne 35-letnik zaradi neprimernega intervjuja prislužiti prepoved igranja na desetih tekmah. »V intervjuju sem izrazil striktno svoje osebno mnenje, da bi v ruski reprezentanci rad videl nogometaše, ki so bili rojeni in vzgojeni v Rusiji, To je vse. Nikogar nisem hotel žaliti,« je zatrdil Pogrebnjak.

Na stran nogometaša se je sicer postavil njegov klub Ural iz Jekaterinburga. Predsednik Grigorij Ivanov je tako zatrdil, da bodo stali ob strani svojemu igralcu, obenem pa še zatrdil, da večina ruskih igralcev deli podobno mnenje kot Pogrebnjak.