Sanelo Hudorovič naj bi zadnjega julijskega dne lani v Šmarju - Sapu skušal vzeti življenje Srdjanu Jotiću. Hudorovič je policijo klical kmalu zatem, ko je žrtev v kuhinji svoje hiše dvakrat zabodel. Tožilstvo mu očita poskus uboja, sam pa vztraja, da se je zgolj branil pred napadom oškodovanca, njegovim bratom pa tudi sinom. Da je bila trojica nasilna, je pričal Sanelov brat Danijel Hudorovič, o večeru, ko se je zgodil incident, pa ni mogel povedati nič, saj je takrat že prestajal zaporno kazen na Dobu. »Pred kakšnima dvema letoma so Srdjan, Branko in Brendo prišli k meni domov, kjer so me napadli z dvometrsko palico. Ful so me razbili, še dolgo sem imel hude bolečine, komolec sem imel zelo poškodovan. Radi pijejo in razgrajajo po romskih naseljih, kjer težijo tudi otrokom. Ko so pijani, so res nevarni, lahko tudi ubijajo. Ko imajo v rokah vino, se jim j**e za vse,« Danijel ni izbiral besed ob opisu trojice.

»Rad te imam, brate«

Sanelo je brata spodbudil, naj opiše še kakšen incident napada trojice. »Ob približno enakem času, torej pred dvema letoma, so me napadli še enkrat. Nimam pojma, zakaj. Branko je ravno prišel z Doba, Srdjan je bil zraven. Sam sem bil v avtu z ženo in otroki, Branko, zagotovo je bil pijan, nam je zablokiral pot, ko nisem hotel izstopiti iz avta, sem jih dobil po nosu. Prejel sem še nekaj brc v mednožje, zaradi česar so me celo operirali,« je ob obtoženčevi spodbudi povedal pred sodiščem. O posebnih sporih med bratom Sanelom in zabodenim Srdjanom, ki je njun daljni sorodnik, Danijel ni znal kaj veliko povedati. Se je pa spomnil težav, ki jih je imela njuna mama z njegovim bratom Brankom: »Preveč je silil vanjo.« »Povej, ali jo je kaj tepel,« je v pričanje posegel Sanelo. »Stiskal se je k njej, ni odnehal niti, ko se je umaknila. To ni lepo,« je končal Danijel. Ob izhodu iz dvorane sta se brata Hudorovič objela, si podala roke, Sanelo pa je mlajšemu stisnil bankovec v roke. »To ni bilo plačilo za pričanje, ampak nekaj denarja za cigarete v zaporu,« je razložil sodniku. »Tolikokrat je bil že pretepen, da je zaradi poškodb glave rahlo zmeden,« pa je skušal opravičiti Danijelovo ne povsem osredotočeno pričanje. S hodnika pa se je slišala zahvala: »Hvala, rad te imam, brate.«

Preiskave oškodovanca ni bilo

Na sodni obravnavi sta pričala še policista, ki sta bila po klicih na 113 med prvimi na kraju napada. Obrambi ni jasno, zakaj policisti tisti večer ali pa vsaj dan zatem niso opravili krimitehnične preiskave tudi na oškodovancu, njegovem bratu in sinu, saj bi tako lahko ugotovili, ali so bili vsi trije, kakor navaja obtoženi, resnično v hiši. Policist Damjan Čimžar, ki je vodil ogled kraja dogodka, je dejal, da potrebe po tem takrat ni bilo. »V hiši smo takoj zavarovali sledi, pregledali pa tudi okolico hiše,« je pričal Čimžar, ki se ni pustil zmesti. Policist Miha Jamnik je pristavil, da se zgodba, ki sta jo povedala tako Sanelo kot soproga Snežana, ni skladala z njihovimi ugotovitvami, preiskavo in drugimi izjavami prič. »Komunikacija z Romi je zelo specifična, saj si izmišljujejo, spreminjajo izjave, zavajajo, se pregovarjajo,« je zasliševanje vpletenih v poskus uboja opisal Čimžar. Če gre sklepati iz vprašanj in namigov obrambe, ta meni, da so se policisti in kriminalisti postavili na stran oškodovanca ter tako niso v celoti opravili svojega dela. Da vendarle ni bilo tako, je pričal Jamnik, ki je pojasnil, da je zgodbo Snežane tisti dan sprejel kot dejstvo, saj mu kot policistu kaj drugega ni preostalo.

Snežana naj bi bila v okviru sojenja še zaslišana, a bo v teh dneh rodila. Prav zaradi nosečnosti in težav, ki jih je imela z njo, je med sodnim postopkom večkrat opravičila izostanek s sodišča. Ali bo sodnik vztrajal, da se jo zasliši, še ni znano. Se pa sojenje počasi že bliža koncu.