Nogometaši Interja so prvič po sedmih letih dobili oba prvenstvena derbija proti Milanu v sezoni. Potem ko so bili od mestnega tekmeca boljši že lanskega oktobra (1:0), so ga znova premagali tudi minuli konec tedna. V razburljivem in dinamičnem obračunu so slavili zmago s 3:2 in se na prvenstveni razpredelnici znova povzpeli na tretje mesto. Črno-modri so za povrh proti največjemu rivalu ostali neporaženi že šestič zapovrstjo. Uspešnejši niz so imeli le še med letoma 1994 in 1999, ko so vpisali šest zmag in štiri remije.

Vroča kri med milanskima nogometašema

Zmaga na San Siru je vsaj nekoliko pomirila njihove navijače, ki so bili močno razočarani in jezni po izpadu iz evropske lige. »Verjeli smo vase. V zadnjem obdobju smo imeli veliko tekem in po četrtkovem porazu v evropski ligi je bil položaj alarmanten. A to smo morali preboleti in se pripraviti na derbi, ki je prišel v pravem trenutku. Zmaga je bila zaslužena in veseli smo, da si zdaj lahko malo odpočijemo. Proti Milančanom smo dobili obe tekmi v sezoni in dokazali, da smo boljši,« je ocenil nekdanji slovenski reprezentančni vratar Samir Handanović, ki je za Inter branil vso tekmo.

V ekipi poražencev je bilo razočaranje veliko. Ne le zaradi poraza, temveč tudi incidenta v lastnih vrstah. Zgodil se je v 69. minuti tekme, ko je bil zamenjan Franck Kessie. Nogometaš je povsem izgubil živce, potem ko mu je ob prihodu na klop nekaj pripomnil njegov soigralec Lucas Biglia. Argentinec se lahko zahvali izključno soigralcema Ricardu Rodriguesu in Ignaziu Abateju, ki sta 22-letnika iz Slonokoščene obale prijela, da ni prišlo tudi do fizičnega obračuna. »Bolj kot poraz me boli dogodek, ki se je zgodil na klopi. To ni v skladu z mojim videnjem nogometa in dojemanjem ekipnega duha ter skupinske etike. To je nesprejemljivo,« je bil slabe volje trener Milančanov Gennaro Gattuso, ki je s svojimi igralci vpisal šele drugi poraz v letu 2019 in prvega po desetih tekmah.

Za največje presenečenje v 28. prvenstvenem krogu je sicer poskrbela dvanajstouvrščena Genoa, ki je doma z 2:0 ugnala Juventus in mu zadala prvi poraz v serie A. Torinčani so nastopili brez svojega prvega zvezdnika Cristiana Ronalda, kar je izzvalo bes pri navijačih. Ti so, takoj ko so izvedeli, da Portugalec ne bo nastopil, zahtevali vračilo denarja za kupljene vstopnice. Porazu navkljub je Juventus trdno zasidran na vrhu, saj ima pred najbližjim zasledovalcem Napolijem kar 15 točk prednosti.

Stoječe ovacije za Messija

Nov nepozaben večer je imel v Sevilli Lionel Messi, ki je z Barcelono gostoval pri Realu Betisu. Čeprav so imeli Katalonci na tekmi le 44-odstotno posest žoge – najmanjšo po sezoni 2004/2005 – so zmagali s 4:1. Argentinski zvezdnik je obračun sklenil z že 33. prvenstvenim »hat-trickom« in se še približal Cristianu Ronaldu, ki jih je v dresu Reala vpisal 34. Za nameček je bila to že njegova 477. zmaga v dresu Barcelone, s čimer je prekosil nekdanjega soigralca Xavija Hernandeza. Messi s svojo predstavo sicer ni navdušil le lastnih navijačev, temveč tudi Betisove, ki so mu ob tretjem zadetku namenili stoječe ovacije. »Za aplavze sem jim zelo hvaležen. Kaj takega se mi še nikoli doslej ni zgodilo. Ne glede na to, da smo njihovi nasprotniki, smo tu vselej deležni lepega sprejema,« je po tekmi dejal Lionel Messi. »Vsi smo srečni, ker živimo v eri, v kateri nogomet igra Messi. Videli smo, kako se odzovejo navijači, ko je na igrišču. Čeprav je razžalostil navijače Betisa, so po odzivu sodeč uživali v njegovi predstavi,« pa je pripomnil trener Barcelone Ernesto Valverde.

Četrti zadetek za španske prvake je prispeval Luis Suarez, ki je v španskem prvenstvu dosegel že svoj 128. gol in se tako po učinku izenačil z rojakom Diegom Forlanom. A če je slednji za impresiven dosežek potreboval 240 nastopov, je Suarezu to uspelo na le 157 tekmah. Velja še dodati, da je napadalec 97 od svojih 128 golov dosegel z desno nogo, 21 z levo, deset pa z glavo.