Predstava Realisti Jureta Karasa v produkciji SNG Nova Gorica je na letošnjih 28. Dnevih komedije najbolj prepričala strokovno žirijo, pa tudi občinstvo, ki ji je prisodilo povprečno oceno 4,8309. Žirija je v obrazložitvi zapisala, da gre za predstavo, ki v poplavi izvrstnih domislic, izvirnih komičnih situacij, odličnih songov in natančnih igralskih kreacij brez pridiganja in nevsiljivo spregovori o Sloveniji tukaj in zdaj. V slovenskem gledališču je družbena kritika pogosto resnobno podajanje fatalističnih podatkov z atmosfero konca sveta; Realisti pa se jemljejo ravno prav resno, da so kljub ostrim bodicam v prvi vrsti še vedno predvsem smešna, v vseh pogledih nadrealistično izvirna slovenska komedija.

Ob tej priložnosti je žlahtna režiserka 2019 postala Tijana Zinajić, ki je predstavo tudi režirala. Videti je, da je režiserka očitno vidno uživala v svojem delu, z njo pa tudi igralci in nato gledalci; vsak prizor je izpeljan natančno, atmosfera predstave se spretno giblje med realizmom, absurdom, celo grotesko, z minimalnimi sredstvi pa skozi spretno odrsko postavitev vsem dobro znana forma kabareta zaživi v novi luči.

Že tradicionalno so podelili tudi nagrado žlahtna komedijantka 2019. To je dobila Vesna Pernarčič, ki si je nagrado prislužila za vlogo Wande v komični drami Venera v krznu Davida Ivesa v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj. V predstavi blesti od začetka do konca, piše v obrazložitvi; najprej kot naivna igralka, vse do preračunljive zapeljivke. Žlahtni komedijant 2019 pa je postal Matej Zemljič, in sicer si je nagrado prislužil za vlogo Maksa v komediji Predstava, ki gre narobe Henryja Lewisa, Jonathana Sayerja in Henryja Shieldsa v izvedbi TMK, d. o. o., ter v sodelovanju z Mischief Worldwide Ltd. Žirija je zapisala, da Zemljič vsak trenutek na odru ve, kako pričakovanja gledalca hkrati izpolniti, hkrati pa jih postaviti na glavo. Predstavi so namenili še posebno omembo za obrtniško izjemno učinkovito izpeljano adaptacijo svetovne uspešnice. im