»Če ste videli, kaj se je dogajalo ta teden v parlamentu, se lahko zgodi, da ne bomo izstopili iz EU,« je dejal več deset podpornikom, ki so se zbrali na začetku pohoda v mestu Sunderland na severu Anglije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Protestni pohod naj bi se končal pred parlamentom v Londonu 29. marca, ko je predviden izstop države iz unije, ki pa ga bodo po vsej verjetnosti preložili.

Britanski poslanci so namreč v četrtek z veliko večino podprli preložitev brexita in novo glasovanje o ločitvenem sporazumu, ki so ga že dvakrat zavrnili. Če bo parlament do 20. marca potrdil ločitveni sporazum, bo vlada zaprosila EU za enkratno preložitev brexita do 30. junija. V nasprotnem primeru bi preložitev lahko trajala dlje časa, a bo moral London ostalim članicam podati jasne razloge za preložitev in koliko časa naj bi ta trajala.

Na spletni strani Pohoda za izstop je Farage v video posnetku dejal, da je bilo glasovanje za brexit izdano. »Vladajoči razred je imel več kot dve leti časa za uresničitev brexita in je naredil vse, kar je bilo v njegovi moči, da bi ga preprečil«. Tako preložitev brexita kot slab dogovor, ki je brexit samo po imenu, pa sta nesprejemljiva, so zapisali na spletni strani in dodali: »Samo izstopimo«.