Žan Kranjec je v finalu svetovnega pokala v alpskem smučanju v Andori potrdil odlično fizično pripravljenost in se tretjič v karieri povzpel na zmagovalne stopničke. Vodičan je moral priznati premoč Alexisu Pinturaultu, ki je s 23. zmago svetovnega pokala postal najuspešnejši francoski alpski smučar vseh časov, in Marcu Odermattu. Švicar je sedem dni po prvi uvrstitvi na zmagovalni oder v Kranjski Gori vnovič dokazal, da se je razvil v izvrstnega veleslalomista.

Kranjec je po zmagi v Saalbach-Hinterglemmu svojo drugo najboljšo uvrstitev v sezoni dosegel na prizorišču, ki ni stalnica tekem svetovnega pokala. Soldeu je nazadnje gostil svetovni pokal pred sedmimi leti, pa še to zgolj pri ženskah. Šestindvajsetletni smučar je dokazal, da se odlično znajde na terenih, na katerih tekmeci zaradi treningov ali izkušenj nimajo prednosti pred njim. Po prvi progi je bil Kranjec četrti, na drugi pa z odličnim napadom premagal Šveda Mattsa Olssona, medtem ko sta Odermatt in Pinturault pokazala še eno izjemno vožnjo.

»Ob koncu sezone sta mi uspeli dve odlični predstavi, na kateri sem ponosen. Lepo je končati sezono na zmagovalnem odru,« je bil zadovoljen Žan Kranjec. »Decembrska zmaga v Saalbach-Hinterglemmu je dala Žanu krila. Dosegel je še veliko petih in devetih mest ter zamudil nekaj priložnosti za boljše uvrstitve. Sezono je sklenil kot četrti veleslalomist sezone, kar je zelo velik uspeh. Pomembno je, da gradi sezono s konstantnimi uvrstitvami, ne zgolj na enem rezultatu,« je povedal glavni trener tehničnih disciplin v slovenski reprezentanci Klemen Bergant in opomnil, da je bil v Andori Kranjec edini tekmovalec na smučeh rossignol, ki ni imel težav.

Boleč konec Mete Hrovat

V preostalih treh disciplinah zaključka svetovnega pokala je slovenska reprezentanca ostala brez točk. Meta Hrovat je na slalomu, ki ji je zaradi težke konfiguracije ustrezal, odstopila na prvi progi. Ob koncu sezone je znova čutila močne bolečine v gležnju, zato je bil njen današnji nastop do zadnjega negotov. Vseeno se je odločila za nastop, dosegla deseti čas prve proge, na drugi pa zaradi hudih bolečin odstopila sredi proge, ker ni mogla več narediti zavoja, kot bi si ga želela. Postavlja se vprašanje smiselnosti nastopa Mete Hrovat, saj je konec sezone najobetavnejše slovenske alpske smučarke bolj spominjal na gladiatorske kot sodobne čase. »Želela sem si tekmovati, a so bile danes bolečine prehude. Že pojutrišnjem me čakajo preiskave. Glede na to, da je sezone konec, imam dovolj časa, da pozdravim poškodbo in se pripravim na novo,« sporoča Meta Hrovat.

Štefan Hadalin ob koncu sezone ni osvojil novih točk svetovnega pokala. V Soldeuu se je potrdilo, da je ob koncu sezone preveč utrujen in da je njegova fizična priprava njegova največja rezerva. Kljub temu je z njo v tej sezoni napredoval, saj je svoje največje uspehe na svetovnem prvenstvu in svetovnem pokalu dosegel v drugi polovici sezone.

17 zmag sezone Mikaele Shiffrin

Junakinja konca tedna je bila vnovič Mikaela Shiffrin, ki je dosegla 59. in 60. zmago svetovnega pokala. Američanka je sezono sklenila z 2204 točkami, kar je po rekordnih 2414 točkah Tine Maze drugi največji zbir doslej. Najuspešnejšo sezono doslej je sklenila z ubranitvijo velikega kristalnega globusa in kar tremi malimi – superveleslalomskim, veleslalomskim in slalomskim. S 40. slalomsko zmago svetovnega pokala se je izenačila z Ingemarjem Stenmarkom, z osmo slalomsko zmago v sezoni pa z Janico Kostelić. Na slalomu je Mikaelo Shiffrin odlično napadla Wendy Holdener, ki je vodila po prvi progi, ob koncu pa zaostala za sedem stotink za prvo zmago svetovnega pokala.

Za največje presenečenje je v finalu svetovnega pokala poskrbela 17-letna Alice Robinson. Novozelandka si je priborila vozovnico za finale z naslovom mladinske svetovne prvakinje, danes pa je zaostala le za Mikaelo Shiffrin. Ob koncu sezone jima je na zmagovalnem odru delala družbo svetovna veleslalomska prvakinja Petra Vlhova. »Verjamem, da je Wendy zelo težko, ker sem jo vnovič premagala. V očeh ji lahko vidim, da je žalostna. Veseli me, da sva še naprej odlični prijateljici, in verjamem celo, da bova šli nekoč lahko skupaj na počitnice,« se je Švicarki poklonila Mikaela Shiffrin, ki ni mogla verjeti, kaj vse ji je uspelo v tej sezoni. Med drugim je dosegla 17. zmago zgolj v tej sezoni. »Na veleslalomu sem želela potrditi mali globus z zmago. Veliko sem tvegala, delala tudi napake, a vseeno smučala zelo hitro. Imela sem odlično tekmico v Alice Robinson, ki ji iz srca čestitam za prvo uvrstitev na zmagovalne stopničke. Izpolnila sem svoje želje, saj sem končno postala najboljša veleslalomistka,« je povedala Mikaela Shiffrin.

Marcelu Hirscherju pošle moči

Podobno kot Štefanu Hadalinu so ob koncu sezone pošle moči tudi Marcelu Hirscherju. Avstrijec v finalu svetovnega pokala ni posegel po najvišjih uvrstitvah in še bolj sprožil ugibanja o morebitnem koncu športne poti. Avstrijcu so konec tedna odvzeli tudi eno zmago svetovnega pokala, saj je Mednarodno arbitražno razsodišče v Lozani Nemcu Stefanu Luitzu vrnilo prvo mesto v Beaver Creeku. S tretjo slalomsko zmago v sezoni se je v skupnem slalomskem seštevku prebil na drugo mesto Francoz Clement Noel, ki je bil največje odkritje sezone 2017/18.