Po razkritju nepravnomočne obsodbe družinskega zdravnika Davorina Kolarića, ki je v Zdravstvenem domu Lenart z zlorabo položaja kršil spolno nedotakljivost mladoletne pacientke, je predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik zatrdila, da so primeri takšnih zlorab v zdravstvu redki.

Njeno oceno postavlja pod vprašaj danes 33-letna Mariborčanka, ki je že novembra 2016 organom pregona naznanila spolno nasilje v ordinaciji Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor. Njeno spolno nedotakljivost naj bi kršil 39-letni zobozdravnik. Mariborska okrožna sodnica Simona Mernik je v tej zadevi za danes napovedala predobravnavni narok, ki pa je včeraj popoldne doživel preklic. Zobozdravnik očitke iz obtožnice zavrača, za Dnevnik pa vsebine obtožnice včeraj ni želel komentirati.

Dvomita, da gre za osamljen primer

»Z vami sva pripravljeni govoriti izključno zato, da bi se javno oglasile morebitne druge žrtve. Dvomiva, da sva edini, oziroma nočeva, da bi se isto zgodilo še komu drugemu,« je uvodoma poudarila Irena, ki je na sestanek prišla skupaj s sestro dvojčico Matejo (imeni smo zaradi zaščite žrtev spremenili). Po več mesecih dogovarjanja sta Mariborčanki privolili, da nam razkrijeta svoje pretresljive izkušnje.

Sestri Irena in Mateja sta bili več let pacientki obtoženega stomatologa. Leta 2016 sta obe trpeli zaradi kroničnega zobobola. Irena je 28. novembra 2016 prišla nenaročena v zobozdravstveno ordinacijo, bolečina je namreč postala nevzdržna. Na vrsto je prišla kot zadnja, okoli 13. ure. Sedla je na stol, zobozdravnik ji je dal injekcijo. Ni opazila, da je medicinska sestra medtem zapustila prostor in da sta bila v njem sama. »Med čakanjem, da zdravilo začne učinkovati, sem opazila, da se je začel drgniti čez hlače po spolovilu. 'Glej, kak si me trdega naredila,' je rekel. Hotela sem vstati in oditi, a me je potisnil nazaj na stol in rekel, da bo odnehal. Sklenila sem, da bom potrpela, da mi izpuli zob. Želela sem, da pohiti, in zaprla oči. Med posegom je vzel mojo roko in jo položil na svoje golo spolovilo. Trznila sem, umaknila sem roko, sočasno je izpulil zob. Izpljunila sem ga in vstala, on pa me je od zadaj prijel, me dvignil in držal v zraku.« Mariborčanka je visoka manj kot 160 centimetrov in ne tehta niti 50 kilogramov, obtoženi je visok in robusten moški.

Izruval ji je napačen zob

»'Kako si lahka, kaj bi ti delal,' mi je rekel. Naslonil me je na spolovilo in me potisnil ob umivalnik. 'Daj hitro hlačke dol, saj bom v umivalnik,' je rekel. Ne vem, kje sem zbrala moč, ampak jaz si bom moškega izbrala sama!« je zajokala med obujanjem travmatične izkušnje. Ko se je uspela pomiriti, je nadaljevala pripoved. »Komaj sem se mu iztrgala in odprla vrata. Ko sem zapustila ordinacijo, sem videla medicinsko sestro. Tam je stala, kot da bi čakala. On pa je za mano zaklical, da se moram vrniti v petek, češ da mi je izruval napačen zob in 'da končava to, kar sva začela'.«

Dva dni po incidentu se je odpravila na policijsko postajo, da bi zobozdravnika ustno ovadila. »Policistki sem dejala, da me je skušal posiliti in da me v petek pričakuje v ordinaciji. Prosila sem, da me ozvočijo, a je rekla, da tega ne more storiti. Da se lahko tja vrnem na lastno odgovornost in da naj jim nato prinesem vzorec njegove sperme. 'Bi vi to svetovali svoji hčeri?' sem vprašala policistko. 'Ne,' mi je odgovorila. 'Zakaj pa potem to svetujete meni?'« V ambulanto se ni več vrnila.

Njena prijava je zagnala kriminalistično preiskavo suma spolnega nasilja, vključilo se je tožilstvo, sledila je sodna preiskava. Sodišče je med drugim pridobilo neobičajno izvedensko mnenje medicinske stroke o tem, ali zmore zobozdravnik pacientki puliti zob, če si sočasno iz hlač potegne spolni ud in njeno roko položi nanj. Oškodovanko je pregledal tudi psihiater. Diagnosticiral je znake čustvene travmatiziranosti in posttravmatskega stresnega sindroma, ki so povezani z obravnavanim dogodkom.

Tik pred narokom zamenjal zagovornika

K mariborski preiskovalni sodnici Vanji Obersnel je bila konec leta 2017 povabljena tudi njena sestra dvojčica. Prav njej se je Irena zaupala prva. Preiskovalcem je sestra Mateja zatrdila, da jo je zobozdravnik nekoč prijel za nogo, pred preiskovalno sodnico pa se je ob prigovarjanju, če se je nje tudi dotikal, zlomila in povedala, da je spolno napadel tudi njo. Še več, v tem primeru naj bi šlo za posilstvo. Pretehtavanje utemeljenosti njenega očitka je še v fazi sodne preiskave.

Obtoženi Nermin Suljić od lanskega septembra ne dela več v svoji ambulanti, ker v procesu specializacije kroži po oddelkih v Mariboru in Ljubljani. Na sodišču in na policiji je doslej v celoti zavračal vse očitke pod obtožbo, vztraja, da oškodovank ni nikdar nadlegoval – niti telesno niti verbalno. Sodnega postopka za Dnevnik ni bil pripravljen komentirati. Odvetnik Janko Jerman ml., ki ga je zastopal doslej, pravi, da sta sodelovanje soglasno prekinila. Kdo ga bo zastopal v prihodnje, ne ve.