Prav s to podjetniško idejo je prepričal strogo komisijo Ustvarjalnika, da ga je uvrstila med deseterico štipendistov Fundacije za ustvarjalne mlade. Njegova prizadevanja finančno podpira podpornik Fundacije, podjetje Comtrade. S podjetništvom se je Anže Meglič prvič srečal pri dvanajstih letih, ko se je v šoli pri tehničnem pouku navdušil za obdelovanje lesa, ko so morali učenci narediti lesen izdelek. Naročila ni mogel izpeljati z ročnim delom, za izvedbo bi namreč potreboval stroj. Razmišljal je, kje bi ga lahko dobil, vendar ni našel hitre in ugodne rešitve. »Ti stroji so zelo dragi, jaz pa seveda nisem imel denarja, da bi ga kupil,« poudarja.

Začel s stroji za obdelavo lesa …

Pospešeno se je lotil raziskovanja ponudbe strojev za obdelavo lesa. Odkril je nadvse zanimivo področje računalniško krmiljenih strojev, ki jih poznamo pod imenom CNC-stroji, in jih začel podrobno proučevati. Prvega je videl v eni od gorenjskih tovarn, kmalu pa je spoznal tudi nekaj mojstrov, ki so si jih za lastne potrebe naredili sami. »Pomislil sem, zakaj se česa takšnega ne bi lotil tudi sam,« pripoveduje najstnik. Material in orodje je nabral v očetovi delavnici, nekaj potrebnih komponent je kupil s svojimi prihranki. Zamisel o rezkalnem stroju za obdelavo lesa se je zaradi težav sprevrgla v izdelavo plazemskega rezalnika za grob razrez jeklene pločevine, ki ga je Anže izdelal pri svojih trinajstih letih.

… in končal s CNC-rezkalnimi stroji

Takoj po prvem uspehu so ga takšni stroji povsem zasvojili, opustil je idejo o lesarstvu, ter se vpisal na srednjo šolo za strojništvo v Škofji Loki. V znanju iz strojništva in drugih strokovnih predmetov je na račun svoje ljubezni zelo hitro napredoval in celo preskočil drugi letnik. Pri rosnih sedemnajstih se zdaj lahko pohvali z zavidljivo šesterico skonstruiranih CNC-rezkalnih strojev. Trije, ki jih je izdelal kar v domači delavnici, so že nared za prodajo, drugi trije še čakajo na dokončanje, kajti konstruiranje in izdelava čisto novega stroja vzame kar precej časa. Namenjeni so obdelavi barvnih kovin, plastike, lesa ter raznih drugih kompozitnih materialov. Izdelani so v skladu z vsemi varnostnimi standardi ter primerni za uporabo v različnih proizvodnih podjetjih. »Moji idealni kupci so vsi, ki izdelujejo komponente iz barvnih kovin. Večinoma so to dobavitelji za avtomobilsko in elektronsko industrijo,« mladi konstruktor opiše potencialne tržne usmeritve svoje podjetniške dejavnosti.

Hitrejši, kompaktnejši, natančni in zanesljivi

Anže Meglič je pri načrtovanju svojih CNC-strojev v prvi vrsti razmišljal, da bi zasnoval takšne, ki bodo boljši od drugih. »Želel sem, da se razlikujejo od strojev, ki so že na trgu, v posameznih lastnostih sem jih seveda nadgradil.« Stroji so optimizirani za visokohitrostno obdelavo (HSM), kar omogoča prihranek časa pri obdelavi materialov. V nekaterih primerih so lahko hitrejši tudi za 56 odstotkov. Specializiral se je za stroje, ki so zasnovani na osnovi portalne konstrukcije, ter so večinoma namenjeni obdelavi pločevine barvnih kovin ter drugih mehkejših materialov. »So kompaktni in prihranijo veliko prostora glede na obdelovalno območje. Imajo odlično razmerje med kakovostjo in ceno, vsekakor pa nameravam zanje zagotoviti tudi hiter in zanesljiv servis ter tehnično podporo, kar se je doslej izkazalo za šibko točko na trgu,« poudarja Anže. Še posebno se je potrudil, da je izboljšal njihovo natančnost in zanesljivost pri velikih obdelovalnih hitrostih ter togost rezilnih naprav. Slednje mu je uspelo z uporabo naprednejših kompozitov, ki imajo boljše mehanske lastnosti, kakršna je, na primer, siva litina.

Kmalu predstavitev na trgu

»Zdaj smo z ekipo pomočnikov v fazi razvoja in testiranja novih strojev, ki jih bomo kmalu predstavili trgu,« doda. Pomaga mu več mentorjev, vsak na svojem tehničnem področju, največ podpore pa potrebuje pri elektrotehniki. Zelo dragocena je zanj tudi Ustvarjalnikova pomoč pri razvoju posla, marketingu in prodaji, kjer bo zaradi povečanja obsega nedvomno kmalu potreboval sposobne, dobro strokovno podkovane sodelavce. Kot vsak podjetnik se pri svojem delu tudi Anže srečuje s posameznimi težavami, vendar se teh nikoli ne ustraši, temveč jih sproti rešuje. Njegovi cilji so visoki, vendar realni. Rad bi dosegel veliko in presenetil predvsem samega sebe. Iz lastnih izkušenj se je naučil, da je biti tako mlad podjetnik v Sloveniji dobro in slabo hkrati: »Nekateri so nad tem, da sem mlad, navdušeni, drugi pa pač niso. Upam pa da bo v prihodnosti vse več takšnih, ki bodo podpirali mladinsko podjetništvo,« sklene.