Učenci, ki smo jih včeraj srečali pred stojnico z napisom »menjalnica knjiga za knjigo« v osnovni šoli Antona Tomaža Linharta Radovljica, težko pričakujejo prihodnji teden. Vsi, ki so te dni v menjalnico knjig prispevali vsaj eno knjigo, si jih bodo namreč lahko prihodnji teden med prinesenimi izbrali toliko, kolikor so jih prispevali v nabor.

»Na kuponček napiševa ime in priimek ter razred učenca, preštejeva knjige, ki jih je prinesel, in zapiševa njihovo število. Potem posebej poveva, da kupončka ne sme izgubiti, saj brez njega ne bo mogel izbrati novih knjig,« pripovedujeta sedmošolki Ana in Sara, ki sta na stojnici zbirali knjige in jih menjali za kupončke.

Največje kupe prinašali najmlajši

»Doma imam veliko knjig in rada bi jih zamenjala za druge. Ko sem bila majhna, smo jih kar naprej kupovali ali pa dobivali. Zdaj pa bi si rada priskrbela takšne, ki so bolj primerne za mojo starost,« nam je zaupala četrtošolka Lenka in dodala, da zdaj bere knjige, kot je Dnevnik nabritega mulca.

Petošolka Manja je v menjalnico prinesla pet knjig. »Želim, da bi jih prebrali tudi drugi,« je opisala svoj motiv. Drugošolec Oskar, ki so mu najbolj všeč znanstvene knjige, pa je za menjavo z domače police izbral štiri. »Te sem že prebral in me ne zanimajo več. Veliko berem, ker mi je to všeč, zato hodim tudi v šolsko in mestno knjižnico,« se je pohvalil.

Rekorderka je bila Maya iz četrtega razreda, ki je v dveh dneh za menjavo prinesla kar 23 knjig. »Zelo se veselim naslednjega tedna, ko si bom lahko izbrala nove. Te bodo služile drugim, pri nas doma pa so bile pospravljene na podstrešju,« je omenila.

Menjalnico knjig bodo zagotovo ponovili

Ne po eno ali dve, največ učencev je prineslo po pet do deset knjig. »Mlajši ko so, več knjig so prinesli in bolj množično so prihajali na stojnico,« ugotavljata sedmošolki, ki sta zbirali knjige na stojnici. »Med zbranimi se najdejo tudi znanstvene knjige, na primer naravoslovne, matematične, kar nekaj je tudi kartonk za najmlajše,« pravi Ana.

Idejo sta učiteljici radovljiške šole povzeli po drugih šolah, nista pa vedeli, da bo naletela na tako množičen odziv učencev. Tudi njuni kolegi so nad menjalnico knjig navdušeni in nekateri med njimi so se vanjo tudi vključili. Ena od obeh organizatork, Anja Porenta, profesorica kemije in fizike, pravi, da se je na stojnici oglasila dobra polovica vseh učencev od prvega do petega razreda, ki jim je bila menjalnica knjig tokrat namenjena.

»Koliko knjig se je nabralo, še nismo prešteli, jih je pa ogromno. Zdaj moramo razmisliti, kako se bomo prihodnji teden lotili organizacije izbiranja,« priznava. Učiteljici opažata, da so se menjalnici priključili večinoma tisti učenci, ki radi berejo. Na splošno profesorica slovenščine Katra Kržišnik, ki dela v knjižnici, skupaj s Porentovo pa je pripravila menjalnico knjig, opaža, da so radovljiški učenci kar dobri bralci. »Radi obiskujejo tako šolsko kot mestno knjižnico. S takšnimi akcijami, kot je ta, pa jih k branju še dodatno spodbujamo,« pravi.

Prav zato učiteljici napovedujeta, da bo v radovljiški osnovni šoli Antona Tomaža Linharta menjalnica knjig prav gotovo postala tradicionalen dogodek. Razmišljata pa, da bi jo glede na odziv učencev nižje stopnje pripravili tudi za učence od sedmega do devetega razreda.