Davidova starša sta že prej napovedala, da nameravata prepeljati posmrtne ostanke svojega sina z banjaluškega pokopališča v Avstrijo, ker ne želita, da bi ostali v »zločinski, zasebni, mafijski državi, v kateri je bil umorjen in v kateri njegov umor skušajo skriti«.

Radanovićeva je tudi izjavila, da sta se s soprogom Davorjem Dragičevićem odločila za izkop posmrtnih ostankov sina, da bi končno našel svoj mir. Kot je dodala, se je za prekop odločila tudi, da bo lahko obiskovala sinov grob, ker živi zdaj v Dunajskem Novem mestu, v Banjaluko pa se ne misli več vrniti.

Izkop so spremljali številni državljani, ki so imeli Davidove fotografije in napise, kot so »Ali se sramuješ, država«, »Tukaj niti mrtvi nimajo miru«, »Iz geta odhaja, v srcih ostaja« in podobno, je danes poročala regionalna televizija N1.

Iz skupine na facebooku Pravica za Davida, ki je bila vzpostavljena z namenom, da bi razsvetlili okoliščine mladeničeve smrti, so danes dejali, da gre za najbolj žalosten dan od začetka njihovega boja za resnico in pravico.

Smrt uradno razglašena za samomor

Davidov oče je konec lanskega leta pobegnil iz Banjaluke, da bi se izognil aretaciji. Za medije je pojasnil, da je pobegnil, ker naj bi predsedujoči predsedstvu BiH Milorad Dodik in notranji minister srbske entitete v BiH Republike srbske Dragan Lukač načrtovala njegov umor.

Truplo Davida Dragičevića so našli 24. marca lani ob reki Vrbas. Pred tem so Davida pogrešali šest dni.

Smrt Davida Dragičevića je bila uradno razglašena za samomor, ki naj bi ga domnevno naredil, ker je bil obtožen kraje. Njegova starša vztrajata, da ga je umorila policija. Pri tem sta imela tudi podporo več tisoč protestnikov, ki so na večmesečnih shodih v Banjaluki obtožili oblasti Republike srbske, da prikrivajo umor, da bi zaščitili policiste.

Medtem so oblasti v Banjaluki prepovedale proteste. Preiskava pa še ni razkrila vseh podrobnosti sumljive smrti Davida Dragičevića, ki je odmevala tudi v državah jugovzhodne Evrope.