»Drammen je moj srečni kraj. Prav tako je bila v tem mestu uspešna Katja. Imamo priložnosti. Sledita še dva sprinta, še se da kaj narediti,« je bila pred današnjim sprintom v klasiki (finale ob 13:15) optimistična Anamarija Lampič. Sprejemi, ki jih je mlajša junakinja po osvojeni srebrni snežinki v Seefeldu prenašala bolj sproščeno in živahneje kot bolj zadržana in izkušena kolegica Katja Višnar, so ji v zadnjih tednih pobrali veliko energije. »Predvsem bomo videli, koliko tekmovalne forme je še ostalo po Seefeldu,« je v pričakovanjih previden glavni trener Nejc Brodar, ki bo skandinavsko turnejo nadaljeval še z dvema slovenskima tekačema in petimi tekačicami. Poleg standardne zasedbe je namesto Vesne Fabjan zraven Anita Klemenčič.

Drammen je od zgodovinskega 9. marca 2006, ko je Petra Majdič pritekla prvo zmago, s posebnimi črkami zapisan v zavest slovenskih tekačev in tekačic. Smučina po mestnih ulicah s krajšimi vzponi jim ugaja. Katja Višnar je bila že trikrat šesta, tudi lani. Anamarija Lampič je bila prav tako šesta pred dvema letoma. Isti dan je njen mlajši brat Janez z 11. mestom pritekel najboljši slovenski moški dosežek, ki ga je to zimo za eno mesto izboljšal Miha Šimenc. »To sezono smo pokazali lep napredek. Verjamem, da smo na teh zadnjih tekmah sposobni še nekaj narediti,« je optimist Brodar, ki se tako kot njegov glavni svetovalec in pomočnik Ola Vigen Hattestad ne izpostavlja ob uspehih in ne dela drame ob slabih dnevih. Vedno poudarja delo cele ekipe.

Slovenija velja v sprintu za malo svetovno velesilo. Za zadnjih šest tekem svetovnega pokala, od katerih bodo trije sprinti (Drammen, Falun, Quebec), je Brodar izpostavil še en poseben cilj sezone. »Napadamo šesto mesto v pokalu narodov v ženski konkurenci. Naš cilj je prehiteti Nemke,« je včeraj povedal Brodar, ki Slovenijo v obeh konkurencah skupaj drži na visokem desetem mestu, kar se je zadnjič zgodilo v zlati dobi Petre Majdič. »Verjamem, da jih lahko prehitimo. Na sporedu so trije sprinti in tudi na razdalji z Alenko, Evo in Ano to zmoremo,« je poudaril izredno samozavestno. Verjetno ni dobro pogledal tabele svetovnega pokala, toda Nemčija je pred Slovenijo ob razmerju točk 844 – 1143 kar 299 točk, kar je razlika skoraj treh zmag. Zahteven zalogaj.

Poseben izziv bo tudi lov na najboljšo trideseterico v svetovnem pokalu posamezno, kjer so trenutno Alenka Čebašek, Višnarjeva in Lampičeva med tridesetim in 34. mestom, Miha Šimenc pa lovi »rdečo skupino« posebnih ugodnosti. Svetovni pokal bo očitno zelo zanimiv do zadnje tekme v Kanadi. Alexander Bolšunov je z zmago na maratonu na Holmenkollnu ob popolni ruski prevladi za 49 točk prehitel norveškega zveznika Johannesa Hoesflota Klaeba. V Drammnu se bosta verjetno znova preoblekla v majici vodilnega. Enako zanimiv je norveško-ruski dvoboj med Ingvild Flugstad Oestberg in Natalijo Nepriajevo.