Proti Preku je danes glasovalo 25 poslancev, medtem ko je bilo proti kandidaturi Pavlihe 14 poslancev. Tajnega glasovanja se je udeležilo 78 poslancev, za potrditev pa je vsak kandidat za sodnika potreboval najmanj 46 glasov.

Dosedanji sodnik splošnega oddelka Sodišča EU Prek se sicer sooča z obtožbami nadlegovanja, kar je zasenčilo njegovo kandidaturo. Nekdanja sodelavka ga namreč obtožuje telesne in duševne zlorabe, a Prek te očitke zavrača. Zagotovil je tudi, da je zadevo pripravljen kadar koli razčistiti. Medtem pa so tudi na Sodišču EU v Luxembourgu potrdili, da so v zvezi s tem sprožili notranjo preiskavo.

Oba kandidata je sicer na predlog predsednika republike Boruta Pahorja potrdila mandatno-volilna komisija. Pahor je kandidata za sodnika v Luksemburgu izbral med desetimi kandidati, sedaj pa bo moral izbrati novega kandidata, o katerem bo glasoval DZ.

Prek, rojen leta 1965, je po izobrazbi doktor prava in se je za sodniško mesto na Sodišču EU potegoval že tretjič. Prvič je bil na sodniško funkcijo na tem sodišču izvoljen oktobra 2006, maja 2013 pa ga je DZ izvolil za nov šestletni mandat.

Tudi 56-letni Pavliha je doktor prava in je specialist zlasti za mednarodno pomorsko pravo. Je redni profesor prava in predava na fakulteti za pomorstvo in promet, pravni fakulteti in ekonomski fakulteti ljubljanske univerze ter na Inštitutu za mednarodno pomorsko pravo na Malti. Bil je minister za promet in nato tudi poslanec in podpredsednik DZ.