Devetinpetdesetletni Bernhard Graumann, ki se je preživljal kot vrtnar, je bil v petek najden mrtev na svojem domu. Rezultatov obdukcije še ni, a bi si naj po navedbah tujih medijev življenje vzel sam. Nekaj ur pred najdbo njegovega trupla je v bližnjem mestecu Enkenbach-Alsenborn odjeknila eksplozija, ki je bila usodna za 64-letnega zdravnika. Po poročilih policije je nesrečni zdravnik eksplozijo sprožil, ko se je dotaknil paketa, ki je bil nastavljen pred vrati njegove ordinacije. Sledi na kraju zločina so preiskovalce pripeljale do vrtnarja, ki je bil tedaj že mrtev.

V manj kot deset kilometrov oddaljenem Otterbergu jedan zatem zgodaj zjutraj odjeknila še ena eksplozija, v kateri sta bili poškodovani mati in hči. Tudi tokrat so preiskovalci našli razstrelivo, ki je bilo skrito v polenu, ki ga je ena od žrtev dala v peč. Policija je precej trdno prepričana, da sta obe eksploziji delo istega človeka, ki se je želel maščevati svojim sovražnikom. V obeh primerih sledi vodijo do pokojnega vrtnarja, ki je imel z vsemi žrtvami bodisi posloven ali oseben odnos, zaznamovan s spori. »Šlo je za hude konflikte,« dodajajo na policiji, kjer so tudi potrdili, da so v preiskavi vrtnarjeve hiše našli večjo količino smodnika in pripomočkov za izdelavo eksplozivih sredstev, poroča BBC.

Kdor je poznal vrtnarja, te dni slabo spi

Nemški mediji so medtem izbrskali, da je bil Graumann navdušenec nad srednjeveškimi bojnimi metodami, saj je bil član društva, ki se med drugim ukvarja s poustvarjanjem srednjeveškega strelnega orožja z uporabo smodnika.

Ljudje, ki so poznali pokojnega vrtnarja in se z njim kdaj zapletli v spor, te dni ne spijo mirno. Policija namreč opozarja, da je povsem možno, da je maščevalni Graumann pasti nastavil tudi drugod po mestu in okolici. »Vse, ki so imeli z njim problematičen odnos, pozivamo, da se nemudoma javijo policiji,« so zapisali in odprli posebno telefonsko linijo, na katero je doslej poklicalo že na desetine prestrašenih ljudi.