Po njegovih besedah je več napadalcev v zgodnjih jutranjih urah napadlo podjetje. Dva samomorilska napadalca sta se razstrelila, tri so ubile varnostne sile. Napad je trajal več kot šest ur, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Varnostne sile so med preiskavo območja podjetja odkrile še avtomobil bombo, dva jopiča z razstrelivom in več bomb, ki so jih deaktivirali. Odgovornosti za napad ni za zdaj prevzel nihče. Po navedbah oblasti gradbeno podjetje, šlo naj bi za lokalno firmo, leži blizu letališča prestolnice Nangarharja Džalalabad in med drugim tam izvaja dela. Na tem letališču so nameščene ameriške sile. V Nangarharju so dejavni tako talibanski uporniki kot privrženci skrajne Islamske države. Poleg tega vedno znova poročajo tudi o tem, da se samomorilske in druge napadalce najema za poravnavanje osebnih, gospodarskih ali političnih sporov.

Pokrajina Nangarhar je bila lani glede na poročilo ZN po številu smrtnih žrtev nasilja med civilisti na drugem mestu med vsemi območji v Afganistanu. Število smrtnih žrtev med civilisti se je v bojevanju v Afganistanu lani povzpelo na rekordno raven. Ubitih je bilo več kot 3800 civilistov, ranjenih pa nekaj manj kot 7200.

Talibanski voditelji se medtem v katarski Dohi neposredno pogajajo s predstavniki ZDA o politični rešitvi 17-letnega konflikta v deželi pod Hindukušem. Doslej so se sestali šestkrat, zadnji krog pogovorov se je začel v ponedeljek. Na pogajanjih govorijo o umiku ameriških sil, prekinitvi ognja in o tem, kako preprečiti, da bi država postala pribežališče teroristov.

Pogovori v Katarju naj bi vodili v neposredna pogajanja med talibani in afganistansko vlado. Te so talibani doslej zavračali, saj oblasti v Kabulu obravnavajo kot marionetni režim v rokah Zahoda.