Sirske demokratične sile so v zadnjih 48 urah iz vasi Baghuz, kjer skušajo zavzeti še zadnjo trdnjavo IS, evakuirale skoraj 3000 ljudi, vključno z več sto borci IS, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med evakuiranimi so sorodniki džihadistov, pa tudi civilisti, ki jih je IS uporabila kot živi ščit. »Evakuacija civilistov, džihadistov in njihovih sorodnikov, ki se želijo predati, se bo verjetno nadaljevala,« je dejal tiskovni predstavnik SDF.

Množična evakuacija iz zadnjega žepa IS predstavlja velik humanitarni izziv. ZN so opozorili, da je med 22. februarjem in 1. marcem iz Baghuza, nedaleč od iraške meje, v taborišče Al Hol prispelo približno 15.000 ljudi.

Od nedelje je po podatkih ZN na tej poti ali pa kmalu po prihodu v taborišče, ob napotitvi na zdravljenje, umrlo 90 ljudi. Glavni vzroki smrti so bili "podhladitev, pljučnica, dehidracija ter zapleti zaradi podhranjenosti", je potrdila Agencija Združenih narodov za humanitarno pomoč (OCHA).

V taborišču Al Hol je po podatkih OCHA 56.000 ljudi, med njimi je več kot 90 odstotkov žensk in otrok. Nekateri otroci prihajajo v taborišče brez svojih staršev, poroča AFP.

Sirske demokratične sile (SDF) in njihovi zavezniki, ki so v petek sprožili napad na zadnji žep IS, so konec tedna z letalskimi in topniškimi napadi utrli pot do vasi Baghuz. Vendar pa so bile enote kurdskih upornikov v nedeljo prisiljene upočasniti ofenzivo zaradi civilistov, ki so še vedno ujeti v tem zadnjem žepu IS, velikem približno pol kvadratnega kilometra.