Notranje udobje odlično rešujejo sodobni zvočnoizolativni materiali, kako pa spojena vrtova urediti v prilagojene zasebne kotičke? Lahko bi rekli: »Spodaj primer preobrazbe zasebnosti.«

Povezana vrtova razdvaja lesena in zelena pregrada.

Parcelno mejo dvojčkov zaznamuje visoka macesnova stena, ki preprečuje neposredne poglede na sosedovo teraso, delno pa skrbi tudi za vetrno in zvočno zaščito. Vrtno ločnico nadaljujemo z zimzeleno živo mejo in listopadnimi drevesi, ki bodo sčasoma postali naravni ščit ob nalivih in pripeki.

Z nadstreškoma zagotovimo visoko stopnjo bivalnega in estetskega udobja

Sodobna nadstreška z nevidnim padcem strehe in skritimi detajli dopolnjujeta podaljšan dvokapni volumen hiše. Nadstrešek na terasi povezuje dnevno sobo z bivalnim vrtom, nadstrešek nad poletno kuhinjo pa odpira pogled proti zelenjavnemu vrtu in soseščini. Oba v konstrukciji skrivata odtočne cevi, električne inštalacije, luči s stikali in vtičnice. Podeskana polna streha prebivalcem ponuja senčno udobje, steklena s popeskanimi pasovi pa prepušča svetlobo v notranjost. Zasebni del vrta je zastrt s portalnim vhodom in premičnimi lesenimi senčili, ki zakrivajo poglede z glavne ceste in se ujemajo z macesnovo fasado dvojčka.

Ali naredimo dovolj za dobre sosedske odnose?

Tako kot pri gradnji hiše je treba zgraditi trdne temelje tudi z najbližjimi sosedi, saj so ti ključni za prijetno bivanje v soseski. Ko uredimo zunanjost hiše, sosedu poklonimo najlepši razgled in postanemo najboljši zgled. S postavitvijo objektov, pregrad in zasaditve si zagotavljamo zasebnost, s povabilom na žar kosilo ali večerni kozarček na teraso pa odpiramo meje in gradimo prijateljske vezi. Nikoli ne vemo, kdaj bomo potrebovali eden drugega.

Špela Pavlič Kos, fotografije: Mizarstvo Kos