Po izpustitvi je danes 31-letnik na svojem domu v Gizi dejal, da se počuti, kot da bi letel in da izkušnje v zaporu ne bo nikoli pozabil. Povedal je, da ga je avgusta 2013 policija prijela v prvih 30 ali 40 minutah, ko so se začeli spopadi med policijo in protestniki. Kljub strogim omejitvam pa je zagotovil, da se bo še naprej ukvarjal z novinarstvom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Odbor za zaščito novinarjev je egiptovske oblasti že pozval k odpravi vseh omejitev, ki so mu jih postavili in s tem h končanju »sramotnega ravnanja z njim«. Prijeli so ga 14. avgusta 2013, ko je kot fotoreporter poročal s protestov podpornikov strmoglavljenega islamističnega predsednika Mohamed Mursija, ki so jih varnostne sile krvavo zatrle. Ubitih je bilo okoli 700 ljudi. Več sto ljudi je bilo v naslednjih mesecih ubitih v uličnih spopadih s policijo. Oblasti so izvedle tudi množične aretacije.

Aretacijo obsodile mednarodne organizacije

Fotoreporter, ki je znan tudi kot Šavkan, je bil v priporu vse do množičnega sojenja septembra lani, na katerem so ga obsodili na pet let zapora zaradi "terorističnih in kriminalnih dejanj". Sprva je bil obtožen "umora in članstva v teroristični organizaciji", za kar bi ga lahko obsodili tudi na smrt. V prestajanje kazni so sicer upoštevali tudi čas, ki ga je prestal v priporu. Njegovo aretacijo in obtožbe so obsodile mednarodne organizacije za človekove pravice, ki so zahtevale, da ga izpustijo. Amnesty International je opozoril, da so ga prijeli in obsodili samo zato, ker je opravljal svoje delo in tisti dan dokumentiral policijsko nasilje. Danes so izpostavili, da kot zapornik vesti ne bi smel za zapahi preživeti niti ene minute, kaj šele pet let in pol. Novinarji brez meja pa so danes opozorili, da je v Egiptu še vedno zaprtih še najmanj 30 novinarjev.

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) mu je aprila lani, ko je bil še v priporu, podelila nagrado za svobodo medijev, kar je Kairo obsodil, češ da je obtožen s terorizmom povezanih dejanj.

Sodili so mu na enem najbolj množičnih sodnih procesov od leta 2011, ko je bil strmoglavljen dolgoletni egiptovski predsednik Hosni Mubarak. Na sojenju so sodili skupno 739 ljudem zaradi sodelovanja v omenjenih protestih. Na smrt so obsodili 75 obtožencev, večino pa na zaporne kazni. Danes je tako iz zapora prišlo še 214 ljudi, ki so bili takrat prav tako obsojeni na pet let zapora.