Rožnati škorenjci in ovitki granolinih tablic so ključno pripomogli k odkritju dveh deklic, ki sta se izgubili v divjini severne Kalifornije. V naravi sta 8-letnica in 5-letnica preživeli več kot 44 ur, ko so ju našli reševalci, pa sta bili premraženi in dehidrirani, sicer pa dobre volje. Tako dolgo naj bi uspeli varno preživeti tudi po zaslugi tečajev preživetja v naravi, ki sta se jih udeležili pri lokalni veji mladinske organizacije.

Leia in Caroline Carrico sta izginili v petek, v iskalni akciji po hriboviti in gozdnati pokrajini pa so sodelovali tudi pripadniki ameriške narodne garde ob pomoči helikopterjev in psov. Prvi uspeh so doživeli v soboto, ko so prišli na sled odtisom majhnih škornjev in našli ovitke granolinih tablic. Tem so sledili, kot sta si v pripovedki bratov Grimm zamislila Janko in Metka, ter pogrešani deklici naposled našli.

»To je pravi čudež,« je povedal šerif okrožja Humboldt William Honsa. »Gre za divjino. To je ekstremno okolje. Da sta bili tam 44 ur, je osupljivo. Ovitki so nam pokazali pot, od koder sta se podali do njune končne lokacije.«