Ukrajina letos ne bo sodelovala na tekmovanju za pesem Evrovizije, je včeraj sporočila nacionalna televizija, potem ko več nastopajočih v finalnem izboru ni hotelo podpisati pogodbe, s katero bi se zavezali, da ne bodo nastopali na ruskem ozemlju.

Javna televizija je najprej hotela podpisati takšno pogodbo z zmagovalko izbora, pevko Hano Korsun, ki nastopa pod imenom Maruv, a je ta to zavrnila, rekoč, da ne bo dovolila, da jo uporabljajo kot politično orožje. »Sem glasbenica, ne orožje v politični areni,« je dejala v izjavi v ruščini. Nato je televizija poskušala doseči dogovor s še tremi udeleženci finalnega izbora, ki pa so tudi zavrnili takšno pogodbo in se s tem odrekli nastopu na tekmovanju maja v Izraelu. Potem je televizija sporočila, da ukrajinskega predstavnika letos ne bo.

Ukrajina je v globokem političnem sporu z Rusijo zaradi ruske pripojitve Krima in trditev o ruskem vmešavanju v vojno na vzhodu Ukrajine s proruskimi uporniki. Vendar je glede odnosa do Rusije tudi notranje neenotna. Tako je del javnosti zahtevo po podpisu pogodbe o nenastopanju v Rusiji sprejel z razumevanjem, del pa z ogorčenjem. Zakaj natančno so zahtevali klavzulo, ni znano, saj televizija sama priznava, da nastopanja v Rusiji načeloma ne prepoveduje. Sicer pa naj bi v pogodbi z zmagovalko Maruv bila sporna tudi druga določila.

Pred dvema letoma je izbor za pesem Evrovizije gostila Ukrajina in prepovedala nastop ruski predstavnici, ker je ta prej obiskala Krim. dpa