Več zlomov lobanje, nosnih kosti, čeljusti, obeh ličnic, poškodbe sten očesne votline je 23. avgusta lani utrpel 42-letni Marko Potočar v baru Klanček v Črmošnjicah pri Stopičah. Povzročitve posebno hude telesne poškodbe je obtožen 56-letni Štefan Mitrovič iz okolice Črmošnjic, ki so ga policisti prijeli teden dni po dogodku. Trdi, da ga je udaril »le dvakrat, mogoče še enkrat, vendar nisem siguren«. Sprva je kazalo, da ni nič hujšega. Zato Potočarju na urgenci sprva niso nameravali slikati glave, a je vztrajal, saj je čutil, da nekaj ni v redu. Slike so pokazale hude poškodbe glave, sledila je večurna operacija.

»Zdravljenje še vedno traja. Imam hude glavobole, tudi izgubo spomina. Kmalu me spet čaka operacija nosnih kosti, ker ne morem dihati. Če ne bo bolje, mi bodo spet morali odpreti glavo in pobrati ploščice iz sinusov,« je opisal na včerajšnji obravnavi na novomeškem okrožnem sodišču. Kako točno je dobil te hude poškodbe, zatrjuje, da se ne spominja. »Zakaj se ne spomniš? Zaradi alkohola ali česa drugega?« ga je na sodišču vprašal obtoženi. »Ne vem. Najbrž zato, ker si mi ti glavo razbil,« mu je odvrnil in dodal, da ni pijanec in da nikoli ne spije več kot tri ali štiri pijače. Na obtoženčevo vprašanje, ali ga pozna, pa je odgovoril: »Ne. In te tudi nočem poznati!«.

»Obtoženi se nama je ves čas smejal«

Tistega popoldneva se je v njegovem lokalu na novomeški avtobusni postaji oglasil znanec, 21-letni Dejan Novak. Skupaj sta se odpeljala v bar Klanček pri Stopičah. Lastnik lokala Jaka Jakovljevič je bil za šankom, za eno mizo pa je sedel obtoženi. »Ves čas se nama je smejal, kar je Novaka razburilo. Miril sem ga, saj se nisem želel prepirati. Naslednje, česar se spomnim, je, da sem ležal na vozičku v novomeški bolnišnici,« je na sodišču povedal Potočar.

Kot je pripovedovala njegova žena Darja Potočar, ji je tistega večera sin sporočil, da so ga klicali iz Klančka, češ da se je Marko stepel in da je ves krvav. »Nisem mogla verjeti, saj se še nikoli ni z nikomer stepel,« je dejala. Ko je prihitela v bar, je Potočar, ki je močno krvavel iz rane nad levim očesom, sedel na stolu, znanec Sebastjan V. pa ga je držal za ramena, da je sploh lahko sedel. »Vse okoli njega je bilo krvavo. Ker nihče ni poklical reševalcev, sem jih jaz. Kmalu so prišli, takoj za njimi tudi policisti.«

Jakovljevič ji je povedal, da naj bi se Novak najprej sprl z Mitrovičem, Potočar naj bi ga miril, nato so si dali roke in se pomirili: »Jakovljevič je šel na teraso pospravljati mize. Ko se je vrnil v lokal, je na tleh vsega okrvavljenega zagledal Potočarja, ob njem pa Mitroviča. Stal je tako, kot da bi ga hotel obrcati. Jaka je začel jokati in je rekel, naj neha, Mitrovič pa mu je zagrozil, da ga bo ubil, če bo klical reševalce ali policijo. Čez štiri dni, ko sem bila s hčerko in sinom v baru, mi je spet enako povedal.«

Že sedel zaradi umora

»Če bi kamera v lokalu delovala, bi bil že zdavnaj doma. Tako pa sem v priporu zaradi svoje preteklosti,« je dejal Mitrovič, ki je bil pred leti obsojen na 20 let zapora zaradi umora tete. Leta 1999 jo je v Srbiji v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti in pod vplivom alkohola umoril s pištolo in se spravil še nad tri sorodnike, a mu je orožje zatajilo. Pobegnil je iz Srbije, nato so ga prijeli v Sloveniji in mu prisodili 20 let zapora. Dejanja nikoli ni priznal, pred tremi leti pa so ga predčasno odpustili iz zapora.

Za dogodek v Klančku naj bi bil po njegovih besedah kriv Novak, ki je ves čas izzival, češ da so v baru sami starčki, da bi jih bilo treba razbiti, vreči iz lokala in podobno. »Zdelo se mi je, da je Potočar spodbujal Novaka. Ko je šel ta na stranišče, sem stopil do Potočarja in ga vprašal, v čem je težava. Ponudil sem mu roko, da bi se pomirili, on pa me je začel zmerjati in mi rekel: 'Kaj je, p.... jedna, a si se ustrašil'. Nato je z mojo roko sunil proti meni in me močno udaril v rebra. Branil sem se in ustavil njegovo levo roko, s katero je že zamahnil proti meni, z desno pa sem ga udaril v glavo. Nato me je spet napadel, a sem ga še z levico udaril v glavo, nisem pa ga brcal. Nato je prišel Novak, skočil proti meni in sem ga odrinil, da je padel po tleh. Nato sem pobral enega za drugim in jima rekel, naj se pobereta iz lokala,« je na sodišču pričal obtoženi. V lokalu je ostal še kakih deset minut, Novak je medtem odšel, Potočar pa je natakarju naročil, naj pokliče njegovega brata ali ženo, da pride ponj.

Mitrovič, ki se zdravi od alkohola, trdi, da že dvajset let ni pil. »Tistega večera pa sem res spil eno pivo, ki mi ga je natakar prinesel po pomoti,« je dejal ter priznal, da so ga policisti, odkar je bil na prostosti, dvakrat obravnavali zaradi vožnje pod vplivom alkohola.