To je v nedeljo sporočil Trump, ki se je decembra lani ob robu vrha G20 v Argentini s Xijem dogovoril za trimesečno trgovinsko premirje, potem ko so ZDA grozile z dvigom carin na kitajsko blago z 10 na 25 odstotkov.

V teh treh mesecih naj bi dosegli nov dogovor o trgovini in drugih vprašanjih, rok za to pa se izteče 1. marca. V nedeljo, po šestih dneh pogajanj obeh strani v Washingtonu, je Trump dejal, da so dosegli znaten napredek pri vprašanjih intelektualne lastnine, prenosa tehnologije ameriških podjetij, ki poslujejo na kitajskem trgu, valutnih razmerij, kmetijstva in drugih vprašanj, zato dviga carin vsaj za zdaj, morda pa sploh ne bo.

Ameriški predsednik namreč pričakuje, da bo v prihodnjih tednih dosežen dokončni dogovor, ki bi ga s Xijem lahko potrdila na Trumpovem posestvu Mar-a-Lago na Floridi. Pogajalci vendarle opozarjajo, da bo treba streti še nekatere zelo trde orehe, ki so jih pustili za konec, denimo o načinu preverjanja kitajskega uresničevanja dogovora, ki med drugim zadeva obravnavo kitajskih podjetij v državni lasti. Kitajske pogajalce je vodil namestnik premierja Liu He, ameriške pa predsednikov predstavnik za trgovino Robert Lighthizer.