Kitajski telekomunikacijski velikan Huawei je v nedeljo predstavil nov pametni mobilni telefon Mate X s prepogljivim zaslonom in podporo prihajajočim brezžičnim omrežjem pete generacije.

Že pred nekaj dnevi je na ločenem dogodku v ZDA pametni mobilnik s prepogljivim zaslonom, poimenovan Galaxy Fold, kot prvi od največjih proizvajalcev predstavil južnokorejski Samsung. Poleg tega je predstavil tudi nov premijski mobilnik Galaxy S10 vključno z različico, ki podpira 5G, v okviru MWC pa še nove modele v seriji Galaxy A.

Prav tako južnokorejski LG je medtem v nedeljo v Barceloni predstavil nov mobilnik LG V50 ThinQ 5G. Ta sicer še ne premore prepogljivega zaslona, je pa nanj mogoče priključiti dodaten zaslon, podpira tudi standard 5G. Obenem je LG predstavil nov premijski mobilnik LG G8 ThinQ.

Bodo 5G prepogljivi mobilniki znova zagnali prodajo?

Trendu v smeri mobilnikov s podporo standardu 5G bo sledilo tudi kitajsko podjetje Oppo. Kot so napovedali, bodo tovrsten mobilnik na trg poslali v drugem četrtletju letos. Mobilnik s podporo 5G je po poročanju tehnoloških portalov napovedal tudi kitajski Xiaomi, poimenovali so ga Mi Mix 3 5G.

Na področju 5G deluje tudi ameriški Facebook, v Barceloni so predstavili projekt vzpostavitve brezžičnih povezav 5G v kalifornijski Alamedi. Upravljalec največjega spletnega družbenega omrežja na svetu sicer izvaja več partnerskih projektov s ciljem širjenja dostopnosti interneta.

Tajvanski HTC je medtem predstavil napravo HTC 5G Hub, ki bo prek povezave z omrežji 5G omogočala ultra hiter brezžični dostop do interneta do 20 uporabnikom naenkrat, obenem pa bo služila denimo tudi kot multimedijska naprava ali rezervna baterija.

Kitajski ZTE se v dobo 5G podaja z mobilnikom Axon 10 Pro 5G, poleg tega je predstavil mobilnik Blade V10.

V svet prepogljivih mobilnikov se podaja tudi kitajski TCL, ki stoji med drugim za mobilniki Alcatel in Blackberry. Na tokratnem kongresu v Barceloni je sicer pokazal le prototipe svojih bodočih tovrstnih naprav.

Prav mobilniki s prepogljivimi zasloni in podporo omrežjem 5G, ki jih bodo telekomunikacijski operaterji uvajali v prihodnjih letih, bi lahko po nekaterih ocenah vsaj delno oživili pešajočo prodajo pametnih mobilnikov.

Vse več potrošnikov namreč dlje časa obdrži svoj mobilnik, ker novi ne prinašajo tolikšnih inovacij oziroma izboljšav, da bi jih to prepričalo v zamenjavo starega mobilnika z novim.

Za zdaj zanimivi zgolj največjim navdušencem

Prepogljivi mobilniki po navedbah proizvajalcev ustvarjajo nov segment mobilnih naprav, ki združujejo lastnosti mobilnih telefonov in tablic ter s tem prinašajo povsem novo uporabniško izkušnjo, standard 5G pa bo omogočil še hitrejši prenos podatkov od aktualne četrte generacije (4G).

Kljub smelim načrtom proizvajalcev pa naj bi bil trg s prepogljivimi mobilniki vsaj v začetni fazi še zelo omejen, po njih naj bi tudi zaradi visoke cene posegali predvsem največji navdušenci nad novimi tehnologijami, pojasnjujejo nekateri analitiki.

Več novih mobilnikov je napovedalo tudi finsko podjetje HMD Global, ki ima pod svojim okriljem blagovno znamko mobilnikov Nokia. Izstopata Nokia 9 PureView s kar petimi kamerami na hrbtni strani ter mobilnik v retro stilu Nokia 210. Mobilnike s podporo 5G naj bi uvedli šele leta 2020.

Japonski Sony je medtem predstavil svoj novi premijski model Xperia 1, ki ima zaslon 4K HDR OLED s kinematografskim formatom 21:9. Istočasno je v srednjem razredu uvedel nova modela Xperia 10 in Xperia 10 Plus.

Ameriški tehnološki velikan Microsoft pa je obelodanil novo različico naglavne naprave za obogateno resničnost HoloLens 2, s katero zaenkrat cilja predvsem na profesionalne uporabnike v različnih industrijah.