Kot je po današnji seji vlade povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, so služba vlade za zakonodajo in več ministrstev predlog sprememb zakona zavrnili, saj želijo, da se odprte okoljske tematike rešuje sistemsko. »Zato smo se soglasno odločili, da to rešujemo z ministrstvom za okolje in prostor,« je dejal Počivalšek.

Organizacija Rovo je želela, da se za Magnino investicijo v Hočah izvzame določilo zakona o vodah, ki govori o prepovedi njene dejavnosti na vodovarstvenem območju. A vlada je ugotovila, da so okoljevarstvena soglasja v enakem postopku kot Magna doslej pridobile tudi druge družbe, zato se ji »delanje izjeme za enega investitorja« ne zdi upravičena. Počivalšek je med podobnimi družbami omenil Talum in Pivovarno Union.

Rovo je izpodbijal okoljevarstveno dovoljenje, ki ga je Magni izdala agencija za okolje, a je po sestanku z ministrom Počivalškom ter ministrom za okolje in prostor Juretom Lebnom njen predstavnik Gorazd Marinček zagotovil, da se bodo odpovedali upravnemu sporu v tem primeru. Kot je pojasnil, je Lebnova obljuba, da bo prenovil zakon o vodah in s tem sistemsko uredil vprašanje neonesnaževanja pitne vode, zaenkrat dovolj.

Od 7. februarja teče 30-dnevni rok za sprožitev upravnega spora. Če ta ne bo sprožen, bo okoljevarstveno dovoljenje za prvo fazo pravnomočno 11. marca letos.

Vlada odložila nakup osemkolesnikov

Poleg tega se je vlada na današnji seji seznanila s poročilom ministrstva za obrambo o postopku nakupa osemkolesnikov. Kot je povedal obrambni minister Karl Erjavec se je vlada odločila, da nakup osemkolesnikov odložijo. Erjavec je ob tem zavrnil, da je odločitev sledila kakršnimkoli indicom o korupciji.

»Vsa investicijska dokumentacija za nabavo kolesnikov 8x8 temelji na študiji iz leta 2005. To ni ustrezna podlagala za nakup, ker so postopki za nabavo novih osemkolesnikov začeli teči leta 2017. Ocena tako ni primerna, saj vključuje le oklepno vozilo osemkolesnik, za srednjo bataljonsko bojno skupino pa potrebujemo študijo, ki celovito opredeljuje, kakšna ta skupina je oziroma bo v prihodnosti,« je povedal Erjavec in dodal: »To seveda ne pomeni, da je postopek nabave končan. Oklepnike 8x8 bo treba v doglednem času nabaviti, a prej moramo točno definirati, kaj potrebujemo.«

Dokler tega nasveta in vseh odgovorov ne bo, pa tudi nakupa osemkolesnih oklepnikov ne bo. Vlada se je tako zavzela za odstop od sklenitve sporazuma z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju OCCAR, prek katere je Slovenija glede na odločitev prejšnje vlade Mira Cerarja sicer nameravala nakupiti te oklepnike. Vlada bo o tem obvestila OCCAR ter parlamentarna odbora za zunanjo politiko in za obrambo.

Ob tem je spomnil, da se je Slovenija Natu zavezala, da bo prvo srednjo bojno bataljonsko skupino oblikovala do leta 2022 in drugo do 2025. Tako je že jasno, do do leta 2022 Slovenija ne bo imela vseh potrebnih osemkolesnikov. »A tudi če bi danes podpisali pogodbo o nakupu, ne bi mogli vsega postoriti, da bi lahko govorili, da Slovenija ima prvo bataljonsko bojno skupino, saj so dobavni roki tako dolgi,« je dejal Erjavec. Pri tem je spomnil tudi na pomanjkanje kadra v vojski, zato je po njegovem mnenju prvi korak kadrovska popolnitev vojske, drugi pa opredelitev in izvedba investicij.