Počasi se bližamo koncu sezone objav poročil o poslovnih izidih podjetij na Wall Streetu za četrti lanski kvartal. Do včeraj je že več kot 420 podjetij ameriškega borznega indeksa SP 500 objavilo poročilo za zadnje lansko trimesečje, v katerem je rast prodaje v medletni primerjavi trenutno 6,3-odstotna, rast dobička pa 10,8-odstotna.

Walmart, NVIDIA in Cisco Systems so le nekatera podjetja, ki so v zadnjih dveh tednih objavila poslovne izide za lansko zadnje četrtletje. Delnice podjetja Walmart so v torek po objavi poslovnega izida poskočile. Dobiček na delnico je bil za 5,5 odstotka višji od pričakovanj analitikov, v podjetju pa se lahko pohvalijo tudi s 43-odstotno rastjo prodaje po internetu. V podjetju trdijo, da jim bo letos raven prodaje po internetu uspelo povečati še za dodatnih 35 odstotkov. Medtem ko Amazon še vedno predstavlja približno 50 odstotkov celotne prodaje v e-trgovini v ZDA, je Walmart v letu 2018 prehitel podjetje Apple in postal tretji največji spletni trgovec na drobno v državi za Amazonom in Ebayem.

Dober poslovni izid je dosegla tudi NVIDIA. Dobiček na delnico je znašal 0,78 dolarja, kar je za 2,6 odstotka bolje od pričakovanj trga. Delnica podjetja je letos pridobila že dobrih 20 odstotkov, medtem ko je v obdobju zadnjega leta v minusu 36 odstotkov, raven prodaje pa se jim je v lanskem zadnjem četrtletju znižala skoraj za četrtino.

Že prejšnjo sredo je poslovni izid objavilo tehnološko podjetje Cisco Systems. Po objavi dobička, ki je bil za 0,8 odstotka višji od pričakovanj analitikov, je delnica podjetja v naslednjih nekaj urah poskočila za štiri odstotke. Družba je ustvarila prihodek v višini 12,41 milijarde dolarjev. V preteklem četrtletju so ustvarili dobiček v višini 0,72 dolarja na delnico, medtem ko so bila pričakovanja trga pri 0,73 dolarja na delnico. Pričakovanja rasti prihodka za naslednji kvartal sicer znašajo zavidljivih 7,9 odstotka, 48-odstotna pa bi lahko bila rast dobička v medletni primerjavi pri naslednji objavi poslovnega izida podjetja, ki je obenem povečalo načrt odkupa lastnih delnic za 15 milijard dolarjev.

Kljub ponovno zelo dobri sezoni četrtletnih poročil na Wall Streetu pa na svetovnih trgih še vedno najbolj izstopajo tveganja, kot so brexit in ureditev trgovinskih razmerij v odnosih med ZDA in Kitajsko ter med ZDA in Evropo. Te negotovosti sprožajo tveganje ohlajanja svetovnega gospodarstva, kjer se že pričakuje nižja rast prihodkov in nekoliko nižje ravni dobičkov podjetij (v medletni primerjavi) na Wall Streetu za prvo letošnje četrtletje.