Po poročanju tujih medijev je farma Schaff Angus Valley (SAV) iz Nebraske na dražbi prodala najdražjega bika na svetu. Kupila ga je kmetijska družba Herbster Angus Farms, ki je zanj odštela 1,51 milijona ameriških dolarjev, kar je 1,33 milijona evrov.

Angus je idealna izbira

Masiven bik, ki nosi ime America, je bil podjetju iz Nebraske, prodan v pičlih šestih minutah – padlo kladivo vodje dražbe je naznanilo nov rekord. Kar je popolnoma razumljivo, saj ima America, ki je trenutno star dobro leto dni, izjemne značilnosti. Ima dolgo, čvrsto in masivno telo. Že ko je bil star 205 dni, je tehtal 502 kilogramov. Tudi sicer ima pasma angus odlične lastnosti za vzrejo. Krave in bike iz te skupine odlikuje vrhunski genski material, so plodnejši in imajo manj težav s telitvijo v primerjavi z drugim govedom, telički pa se hitro razvijajo. Kmetje jih cenijo tudi, ker dobro presnavljajo hrano in smotrno izkoriščajo krmo. Krave in biki iz te pasme se delijo na rdeče in črne, kakršen je America.

Sistematična selekcija znamenite vrste se je na Škotskem začela pred približno dvesto leti in se tudi dobro obnesla: angusi živijo od petnajst do dvajset let, dobro prenašajo mraz, vročino in temperaturna nihanja, njihovo meso ima fino strukturo in kakovostne hranilne vrednosti. Zaradi enakomernega prepleta mišic in maščobe je prijetnega vonja in okusa ter mehko in sočno. Na račun genetike ima angusovo meso veliko mišične maščobe, ki vsebuje beljakovine, železo, magnezij, cink in nepogrešljiv vitamin B12.

America v dobrih rokah

Kmetijska družba Farma Schaff Angus Valley se z živinorejo ukvarja že od leta 1902, za vzrejo angusov pa je specializirana od leta 1942. Prodaja in dražba goveda tradicionalno poteka vsako leto februarja. Na letošnji dražbi so ponujali 400 samcev in 200 samičk. Tokrat so po zaslugi bika Americe za glavno atrakcijo iztržili skoraj dvakrat toliko kot lani. Svetovni rekord v prodaji ene glave živine so leta 2018 postavili z izkupičkom v vrednosti 800.000 dolarjev, leto prej pa so bika prodali za 750 ameriških tisočakov. Nova lastnika pri Herbster Angus Farms, Charles in Judy Herbster, sta za irski portal Agriland povedala: »Naša naloga je, da poskrbimo za razmnoževanje pasme, ki bo proizvedla funkcionalno in dobičkonosno potomstvo angusov.« S SAV so sklenili še dopolnilno kupčijo: HAF je upravičen do 80 odstotkov semenske tekočine Americe, matičnemu podjetju pa bo do nadaljnjega pripadalo 20 odstotkov donosne snovi.