Po dobrem letu izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov so ljubljanski policisti v ponedeljek prijeli štiri afganistanske državljane, ki so se (skupaj z že izgnanim Pakistancem) ukvarjali z organizacijo ilegalnih prehodov tujcev čez naše ozemlje. Sumijo jih najmanj 19 nezakonitih prevozov, čez hrvaško-slovensko mejo naj bi pretihotapili vsaj 73 Afganistancev, Pakistancev, Iračanov in Irancev.

Osumljenci so stari od 24 do 32 let, vsi so imeli predhodni status prosilcev za mednarodno zaščito v RS in so bili tudi v postopkih pridobivanja statusa begunca ali pa jim je bil status že podeljen. Ravno to jih je pri nečednih poslih tudi povezalo. Ker so imeli v ljubljanskem azilnem domu veliko znanstev, so lahko hitro našli tujce, zainteresirane za ilegalno pot na »zlati zahod«, v glavnem Italijo. Tujce so prevažali najeti vozniki pa tudi vlaki, avtobusi in taksiji; občasno so si pomagali tudi s spletno aplikacijo, ki ponuja prevoze. V Italijo so vozili dve do štiri osebe hkrati, ki so za to odštele od 50 do 200 evrov.

Kot je povedal Stojan Belšak, vodja oddelka za organizirano kriminaliteto v PU Ljubljana, so že leta 2016, kmalu po začetku migrantskega vala, zaznali, da se na območju Ljubljane in tudi drugje po državi pojavljajo organizirane kriminalne skupine, ki so se ukvarjale z organizacijo ilegalnih prehodov meje. Januarja lani so te informacije potrdili v tolikšni meri, da so dobili dovoljenje za izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov. Tako so prišli na sled omenjeni hudodelski združbi, ki se je po odločitvi preiskovalnega sodnika zdaj znašla v sodnem pridržanju. Gre za osebe, ki so že bile vpletene v različna kazniva dejanja na Hrvaškem in v Grčiji, v tem primeru pa jim grozita zaporna kazen (od enega do osmih let) in denarna kazen.

Najbolj obremenjena PU Koper

Med hišnimi preiskavami na treh naslovih, tudi v azilnem domu, so kriminalisti našli različne dokumente, beležke, notesnike, telefone, denar in tudi zemljevide z označenimi mesti, kjer je mogoče ilegalno prečkati državno mejo. Našli so tudi potrdila o prejemu denarja, saj so bila plačila opravljena prek transakcij mednarodnega plačilnega sistema MonyGram in Western Union Money Transfer. Nakazani zneski so znašali od 200 do 1300 evrov, odvisno od števila pretihotapljenih oseb. Belšak je povedal, da so imeli med preiskavo težave, ker so osumljenci in njihove »stranke« komunicirali v afganistanskem narečju paštu. Pri nas ni veliko prevajalcev za ta jezik, izkazalo pa se je tudi, da so nekateri prevajali v korist beguncem in s tem tudi osumljencem. Zato so se morali znajti drugače, pomoč so poiskali pri prevajalcih avstrijske in hrvaške policije.

Po besedah Tomaža Peršolje, vodje sektorja za organizirano kriminaliteto na GPU, je od lanskega leta nedovoljeno prehajanje naše državne meje precej poraslo, postalo je tudi bolj organizirano. Večinoma se s tem ukvarjajo tujci, občasno pa tudi Slovenci, ki imajo predvsem vlogo voznikov. Z ilegalnimi prehodi sta najbolj obremenjeni območji PU Koper in Novo mesto, kjer pa glavnina tujcev ilegalno vstopa v državo v lastni režiji in ne organizirano. V tem času so policisti na zunanji schengenski meji obravnavali okoli 150 primerov ilegalnih prehodov. Prijeli so več kot 200 tihotapcev ljudi, med njimi 175 tujcev. Zoper 160 je bil odrejen pripor. Več kot polovica vseh prijetij se je zgodila na območju PU Koper, kjer so prijeli 105 tujcev in 25 slovenskih državljanov.