Dobre tri tedne po tem, ko je predsednik vlade Marjan Šarec sprejel odstop ministra za kulturo Dejana Prešička, so Socialni demokrati predstavili kandidata za njegovega naslednika. To je 60-letni Zoran Poznič, ki že desetletje vodi kulturni zavod Delavski dom Trbovlje. Kot je razkril danes, se je za ministra ponudil kar sam, v SD pa verjamejo, da je Poznič dobra izbira. Predlog za novega kulturnega ministra so že posredovali premierju Šarcu, ki odločitev Socialnih demokratov spoštuje. »Kolikor mu je znano, so bili v lokalni skupnosti z delom Zorana Pozniča zadovoljni. Predvideno je, da bo predsednik vlade v naslednjih dneh z njim opravil pogovor,« so navedli v Šarčevem kabinetu.

Kandidat za kulturnega ministra želi nadaljevati delo, ki ga je zastavil Dejan Prešiček, in dodati zgodbe, ki se zdijo zelo pomembne njemu. Pri tem je posebej izpostavil virtualizacijo in digitalizacijo celotnega polja. »Povleči moramo voz naprej v 21. stoletje,« je Poznič danes večkrat poudaril. Zaveda se, da ga skupaj z ekipo na kulturnem ministrstvu čaka veliko dela: najprej bodo ocenili stanje, vzpostavili prioritete, letos bo treba sprejeti nacionalni program za kulturo… »Komaj čakam, da začnemo delati in da skupaj s stranko tudi na področju kulture pokažemo, da znamo in zmoremo.«

Poznič: Nisem človek, ki bi povzdigoval glas

Dejana Prešička so s čela resorja za kulturo odnesli očitki, da je na ministrstvu izvajal mobing in šikaniranje, kar je sam sicer označil za laži, in da je šofer s službenim vozilom prevažal ministrove inštrumente, kar je priznal kot napako. Ob tem pa se je pokazalo, da na ministrstvu obstajajo številni problemi in da so odnosi zelo napeti. »Imam voljo, da se te stvari razrešijo v skupno dobro: z dialogom in tudi z odločnostjo. Če ministrstvo ni vzpostavljeno kot kohezivna enota, ki stremi k istemu cilju, je treba to v čim krajšem času doseči,« je danes napovedal Poznič. Zagotovil je, da ni človek, ki bi povzdigoval glas, in dodal, da je vse probleme mogoče rešiti z argumenti in dobro voljo.

Poznič je danes tudi razkril, da doslej ni bil vpet v nobene politične opcije, ob sprejemu odločitve za ministrsko kandidaturo pa se je včlanil v SD. »Če zastavim svoj ugled in vse, kar nosim s sabo na to pozicijo, se mi je zdelo nujno, da na simbolni in tudi na vsebinski ravni postanem sam del ekipe,« je dejal.

Socialni demokrati so, tako njihov predsednik Dejan Židan, najprej veliko razpravljali o tem, ali želijo za novega kulturnega ministra osebo z veliko političnih izkušenj in močno pozicijo v stranki, ali naj se odločijo za strokovnjaka, ki je prepoznan v svojem in tudi širšem okolju. Na koncu so se odločili za slednjega. »Delo, ki je bilo zastavljeno na ministrstvu za kulturo, je tako zelo pomembno, narejeni so bili tako veliki koraki, da morajo šteti samo uspehi kandidata na področju kulture,« je dejal Židan.

Stranke v odzivih še zadržane

Odzivi političnih strank na predlog SD so za zdaj še skopi. V koaliciji sicer izbiri Socialnih demokratov v glavnem zaupajo in pričakovati je mogoče, da bodo Pozniča podprli. Prav tako si kandidat za novega kulturnega ministra verjetno lahko obeta glasove Levice. Ne gre namreč spregledati, da ima njihov svetnik v trboveljski občini Aleš Gulič, ki je tudi predsednik sveta Delavskega doma Trbovlje, o Pozniču zelo dobro mnenje.

V SD pa morajo najti tudi nova državna sekretarja na kulturnem ministrstvu. Ko je Prešiček ponudil odstop, so sicer načrtovali, da bi poleg njega zamenjali le državnega sekretarja Jana Škoberneta, na katerega so prav tako leteli očitki o neprimernem odnosu do zaposlenih, drugi državni sekretar Vojko Stopar pa da bi ostal. Ker pa je premier Šarec javno izrazil pričakovanje, da se bo poslovila celotna vodstvena ekipa, morajo torej poiskati dva najožja Pozničeva sodelavca. Eno kandidatko za državno sekretarko so že našli. Gre za samostojno raziskovalko in mednarodno svetovalko s področja medijev in medijske regulacije Tanjo Kerševan Smokvina.