Brexit ni edino, kar trenutno razdvaja Otočane. Začasno ga je zasenčila želja devetnajstletne Londončanke Shamime Begum, da se vrne v domovino, potem ko je leta 2014 pri komaj petnajstih letih z izkupičkom od prodaje mami ukradenega nakita skupaj s sošolkama pobegnila od doma v Sirijo pod okrilje Islamske države, da bi postala džihadistična nevesta.

Je Begum nespametna najstniška žrtev spretne propagande samooklicanega kalifata? Ali je potencialna teroristka? Na Otoku se je o tem razvila zelo srdita polemika. Kar denimo kažejo besede znanega televizijskega voditelja Piercea Morgana, ki je med intervjujem v živo Begumovo nekam poslal in ji dejal, naj »zgnije v peklu«.

Tajna služba MI6: Potencialno je zelo nevarna

Varnostno-obveščevalna služba MI6 trdi, da je Begum potencialno zelo nevarna. Sama pa je v eni od vrste intervjujev dejala: »Nobenega dokaza nimajo za to, da sem naredila karkoli nevarnega. Nisem sodelovala v propagandi. Nikogar nisem pozivala, naj se pridruži Islamski državi. V Siriji sem bila samo gospodinja.« V pogovorih sicer zveni zelo ravnodušno in nečustveno, vendar tudi – tako poznavalci telesne govorce – željna sočutja.

Njena družina poziva britanske oblasti, naj ji dajo še eno priložnost. Vendar večji del politike in policija opozarjata, da je tako radikalizirana, da bi bila nevarna britanski družbi. Ogorčeni so tudi svojci žrtev teroristične skupine Islamska država, ki ne morejo verjeti, da oblasti sploh razmišljajo o njeni vrnitvi iz begunskega taborišča v Siriji, kjer se trenutno nahaja.

Brez obžalovanja

Shamima Begum kljub izraženi želji po vrnitvi ne izraža obžalovanja ali kesanja za to, da se je pridružila Islamski državi kot džihadistična nevesta. Krajši čas je bivala v Raki v tako imenovani ženski hiši, kjer se je prijavila kot iskalka moža med borci Islamske države. »Ničesar ne obžalujem, saj sem se spremenila kot oseba. Postala sem močnejša, trdnejša. Poročila sem se. V Britaniji nikoli ne bi našla nekoga, kot je moj mož. Imela sem otroke, razumete? Lepo mi je bilo. Šele na koncu, ko je postalo težje in nisem več zdržala, sem morala oditi,« je dejala Begumova. Dva tedna po prihodu v Sirijo leta 2014, še pred šestnajstim rojstnim dnem, se je poročila s 27-letnim nizozemskim džihadistom, ki se je pred nekaj tedni vdal. Dva otroka sta ji zaradi bolezni in podhranjenosti umrla, ko sta bila še dojenčka, tretjega je rodila pred nekaj dnevi.

Postopek za odvzem državljanstva

Del Otočanov pravi, da bi ji morali dati priložnost, da se vrne in deradikalizira, del pa, da si ne zasluži usmiljenja in vrnitve, ker ničesar ne obžaluje in se ne kesa. In ker pravi, da ni imela problema z obglavljanjem in usmrtitvami v Islamski državi. »Preden sem odšla (iz Britanije), sem začela postajati verna. In veste, po vsem, kar sem slišala, islamska zakonodaja to dovoljuje. Zato sem to (obglavljanja in usmrtitve) sprejela,« je dejala v begunskem taborišču v Siriji, kamor se je zatekla.

Odvetnik njene družine upa, da bo britansko notranje ministrstvo priskrbelo potovalne dokumente za otroka, saj pravi, da je povsem nedolžen. Če bi se vrnila, bi jo čakala najmanj zasliševanja in preiskava, morda pa tudi kazenski pregon in zaporna kazen, če bi jo obtožili in spoznali za krivo terorističnih in drugih kaznivih dejanj.

In čeprav je kazalo, da je njena vrnitev v Britanijo samo še vprašanje časa, ker se je politika nagibala k stališču, da bi bila prepoved njene vrnitve veliko propagandno darilo razpadajoči Islamski državi, je notranje ministrstvo sinoči sporočilo družini, da namerava razveljaviti njeno britansko državljanstvo. Družina pravi, da se bo pritožila, notranji minister Sajid Javid pa, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da bo preprečil njeno vrnitev.

Od okoli 40.000 tujcev, ki so se – kot Shamima Begum – v različnih vlogah pridružili razpadli Islamski državi, jih je bilo okoli 5000 iz Evrope. Okoli 1200 se jih je na staro celino vrnilo. Ameriški predsednik Donald Trump pa trenutno od evropskih držav zahteva, da sprejmejo in sodijo 800 vojakom Islamske države iz Evrope, ki jih je ameriška vojska zajela v Siriji.