Po petkovi moštveni tekmi, na kateri je Slovenija zasedla tretje mesto, so smučarski skakalci v Willingenu na dveh posamičnih preizkušnjah opravili zadnji test pred začetkom svetovnega prvenstva v Seefeldu. Nemški navijači so včeraj rajali ob zmagi Karla Geigerja, ki je v svetovnem pokalu vpisal drugo zmago, danes pa je konkurenco pokoril vodilni v skupnem seštevku Rjoju Kobajaši. Razpoloženi Japonec si je v svetovnem pokalu nabral skoraj petsto točk prednosti pred drugouvrščenim Kamilom Stochom.

Timi Zajc dvakrat med deseterico

V slovenski reprezentanci je najboljšo formo pokazal Timi Zajc, ki je včerajšnjemu devetemu mestu dodal današnji skok na osmo mesto. Slovenija se je včeraj izkazala z ekipnim uspehom, saj je točke osvojila peterica skakalcev, dan pozneje pa sta v finalu poleg Zajca nastopila še Žiga Jelar in Anže Semenič. »Z vsem sem zelo zadovoljen. Sem v dobri formi. Če sem zbran, lahko posežem zelo visoko. Odpraviti moram majhne napake, ki se še vedno dogajajo. Vesel sem, da sem znova pristal med deseterico najboljših. Osebni cilj sem v letošnji sezoni z uvrstitvijo na zmagovalni oder že izpolnil,« je komentiral Timi Zajc, ki bo na prihajajočem nordijskem svetovnem prvenstvu vodilni slovenski adut. »V Seefeld odhajam samozavestno in optimistično,« napoveduje devetnajstletni tekmovalec.

Slovenski selektor Gorazd Bertoncelj je po včerajšnji tekmi povedal, da je Timi Zajc v odlični formi, a da je naredil preveč napak v počepu in odskoku. »Peter Prevc (20. mesto) in Jernej Damjan (23.) sta pokazala, kar v tem trenutku zmoreta. Žiga Jelar in Anže Semenič sta bila tudi solidna,« je komentiral Gorazd Bertoncelj. Včeraj je pohvalil predvsem odličen skok Zajca v poskusni seriji, s katerim je pokoril konkurenco. »S takšnimi skoki lahko poseže med najboljše tudi na tekmah,« je dodal selektor. Njegova reprezentanca se bo na prizorišče prvenstva v Seefeld odpravila v ponedeljek, slovenske barve pa bodo na Tirolskem zastopali Timi Zajc, Anže Lanišek, Anže Semenič, Peter Prevc, Jernej Damjan in Žiga Jelar.

Urša Bogataj na stopničkah

Generalko pred začetkom nordijskega svetovnega prvenstva so opravila tudi dekleta, ki so se pomerila na dveh tekmah v Oberstdorfu. Z dvojno zmago je zablestela Norvežanka Maren Lundby, ki se ji obeta veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu. Uspešne so bile tudi slovenske predstavnice. Včeraj je tretje mesto osvojila Urša Bogataj, ki je drugič v karieri stala na stopničkah na veliki skakalnici v Oberstdorfu. Bogatajeva je tako ponovila uspeh z domače preizkušnje v Ljubnem, kjer je bila prav tako tretja. »Zelo sem zadovoljna. Nisem pričakovala takšnega razpleta na veliki skakalnici, saj še ne znam najbolje leteti,« je povedala Urša Bogataj.

Danes se je uvrstila na deveto mesto, medtem ko je bila Nika Križnar kot najboljša Slovenka osma. »Čeprav so se pojavljale napake, je za nami zelo uspešen konec tedna. Dekleta so imela nekaj težav v letni fazi, saj niso bila prepričana vase,« je povedal slovenski selektor Zoran Zupančič. Na prvenstvo v Seefeld bo popeljal Niko Križnar, Uršo Bogataj, Špelo Rogelj, Jernejo Brecl in Majo Vtič.