Na twitter profilu ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni je bilo objavljeno na prvi pogled nenavadno opozorilo, ob katerem se bo večina zgolj popraskala po glavi. Med Američani namreč ni povsem neobičajno, da en kondom uporabijo večkrat, v ta namen pa jih po seksu umivajo. »To povemo, ker ljudje to dejansko počnejo,« je med drugim zapisano v tvitu s povezavo na vodič o pravilni rabi in učinkovitosti tovrstne in sorodne zaščite.

Nekatere uporabnike družbenih omrežij je objava seveda zelo zabavala, saj se večini zdi tovrstna praksa nepojmljiva. A CDC opozarja ravno zaradi tega, ker takšno početje ni izjema, pri tem pa spolno aktivnim Američanom svetuje nov kondom za vsakokratni skok med rjuhe, saj je pravilna uporaba zelo učinkovita pri preprečevanju širjenja spolno prenosljivih bolezni in izogibu nehoteni nosečnosti.

Pomanjkanje ozaveščenosti med mladimi

Britanski Independent poudarja, da k podobnim problemom v ozaveščenosti močno prispeva pomanjkanje spolne vzgoje v ameriških srednjih šolah. Manj kot polovica jih namreč izpolnjuje standarde s strani CDC, tako da potreba po opozorilih v tem pogledu niti ni presenetljiva. Leta 2017 je CDC recimo izdal poročilo, iz katerega izhaja, da le tretjina Američanov uporablja kondome, od tega mnogi nepravilno.

V članku iz revije Spolno zdravje je soavtor profesor Richard Crosby z Univerze v Kentuckyju leta 2012 izpostavil, da so raziskovalci »izredno podcenjevali, kako zapletena je lahko uporaba kondoma«. Dejstva so se zavedeli, potem ko so ugotovili, da je med 1,4 in 3,3 odstotka anketiranih kondom ob spolnih odnosih ponovno uporabilo vsaj dvakrat.

Število spolnih okužb v ZDA še naprej raste

V Ameriki število primerov okužb s spolno prenosljivimi boleznimi še naprej raste, poročilo CDC-ja iz leta 2016 navaja več kot dva milijona zabeleženih primerov klamidije, gonoreje in sifilisa, zaradi česar je pravilna uporaba zaščite izrednega pomena. Ponovna uporaba kondoma zaradi obrabe lateksa pa seveda ne zagotavlja želene zaščite. »Kondom se pravilno uporablja, ko ga uporabljamo od začetka do konca akta, ne glede na to, ali gre za vaginalni, analni ali oralni spolni odnos.«