V Berlinu ob 30. obletnici padca zidu načrtujejo cesto revolucije

Ljubljana, 15. februarja - V nemški prestolnici bodo 30. obletnico padca Berlinskega zidu obeležili z več kot 100 dogodki, ki se bodo zvrstili med 4. in 10. novembrom. Dan padca zidu, 9. november, pa bo zaznamoval festival svobode s sedmimi koncertnimi odri na sedmih lokacijah.

Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa bodo glasba in svetloba, instalacije ter razstave pri Brandenburških vratih, na Alexanderplatzu, pri nekdanjem sedežu ministrstva za državno varnost Stasi ter na še štirih drugih lokacijah v mestu sestavljale cesto revolucije.

Po besedah berlinskega senatorja za kulturo Klausa Ledererja bo mesto za to namenilo deset milijonov evrov.

Kot je na predstavitvi obeleževanja obletnice še povedal Lederer, v primerjavi s prejšnjimi obletnicami zgodovinskega dogodka razpoloženje v Nemčiji ni več tako brezskrbno in optimistično. »Odprtost, raznolikost, razumevanje, povezovanje in dialog trenutno niso v ospredju,« je dodal.

Berlinski zid, ki je delil vzhodni in zahodni Berlin, je bil nekdaj dolg 155 kilometrov. Večino zidu so odstranili po padcu komunizma leta 1989. Leta 1990 so uredili East Side Gallery. Ta obsega dela, ki jih je 120 umetnikov z vsega sveta naslikalo na vzhodno stran več kot kilometer dolgega ohranjenega bloka Berlinskega zidu.