Po dveh osvojenih kolajnah slovenskega alpskega smučanja v dveh dneh na svetovnem prvenstvu na Švedskem je Slovenija včeraj na ekipni tekmi hitro izpadla. Boljša je bila Slovaška, ki je tekmovala brez prve zvezdnice Petre Vlhove. To sta izkoristili Ana Bucik in Maruša Ferk, ki sta na paralelnem slalomu z veleslalomskimi vratci prepričljivo premagali tekmici. Toda Jakob Špik in Tijan Marovt nista prismučala do cilja in Slovenija je bila edina nosilka, ki je izpadla v osmini finala.

Po zaslugi Ramona Zenhäuserna je svetovna prvakinja postala Švica. Švicarski dvometraš je po zaostanku svoje reprezentance z 1:2 najprej v četrtfinalu z najhitrejšim časom 23,29 premagal Šveda Andreja Myhrerja, v polfinalu s časom 23,37 Nemca Linusa Strasserja, v finalu pa je bil s časom 23,23 prepričljivo boljši od Avstrijca Marca Schwarza. Poleg Zenhäuserna so za Švico tekmovali še Wendy Holdener, Aline Danioth in Daniel Yule. Bronasto kolajno je osvojila Italija.

Brez največjih zvezdnikov

Pogled na startno listo reprezentanc na ekipni tekmi razkriva, da najboljši edine moštvene preizkušnje v alpskem smučanju ne jemljejo resno. Avstrijci so tekmovali brez Marcela Hirscherja, Slovaki brez Petre Vlhove, Italijani brez Manfreda Mölgga in Stefana Grossa, Norvežani brez Henrika Kristoffersena, Nemci brez Felixa Neureutherja, Francozi brez Alexisa Pinturaulta, Slovenci brez Štefana Hadalina, Žana Kranjca in Mete Hrovat… Američani se celo niso prijavili na ekipno preizkušnjo, kar je jasno sporočilo Mednarodni smučarski organizaciji, kaj si alpska smučarska velesila misli o tekmovalnem sporedu velikih tekmovanj.

»Kot precej drugih reprezentanc smo se odločili, da damo na vrhuncu sezone prednost specialnim disciplinam. Zato smo se že pred prihodom v Are odločili, da bomo dali priložnost dvema mladima smučarjema. Imeli smo sicer priložnost, da bi premagali Slovake, a je žal nismo izkoristili,« nam je po tekmi povedal vodja panoge za alpsko smučanje Miha Verdnik, ki je včeraj vodil reprezentanco. »Ekipni tekmi se ne posvečamo z vso pozornostjo zato, ker je njen status malce čuden. Paralelne discipline potekajo v različnih formatih, zato še tisti, ki smo v alpskem smučanju profesionalci, ne vemo, kakšna je formula teh tekem. Dokler Mednarodna smučarska organizacija ne bo določila natančnih pravil, bo pač tako.«

Veselje brez evforije

Hkrati so se pri FIS na zadnjem svetovnem prvenstvu odločili, da z velikih tekmovanj ukinjajo alpsko kombinacijo. Eno najatraktivnejših disciplin, ki ima v alpskem smučarskem svetu posebno težo. Ali se bo to dejansko zgodilo, bo znano v teh dneh, saj je 75-letni predsednik Gian-Franco Kasper pet pred dvanajsto ugotovil, da je treba o ukinitvi discipline še malce razmisliti. »Sem zagovornik alpske kombinacije, saj so na njej najboljši vsestranski smučarji. O njeni prihodnosti se bodo odločali v teh dneh. Najbolj me pri vsej stvari moti, da mednarodno organizacijo zanima zgolj gledanost posameznih športnih panog in disciplin. Vmes pa bi uvedla petminutni televizijski premor zaradi reklam. Nihče se ne vpraša, kaj v tem času doživljajo športniki, ki se pripravljajo na nastop,« meni Verdnik.

Založan se je v nadaljevanju malce pomiril, ko je bil govor o uspehih Ilke Štuhec in Štefana Hadalina. »Obakrat smo se uspeha malce poveselili, a nismo zganjali evforije. Zavedamo se, da nas čakajo še pomembne končne odločitve. Tudi ko nam ne gre, ne paničarimo, ampak iščemo rešitve,« je zaključil Miha Verdnik.

Danes bo v Areju prost dan. Sledili bodo štirje dnevi tehničnih preizkušenj, in sicer se bodo v četrtek in soboto merile veleslalomistke in slalomistke, v petek in nedeljo pa veleslalomisti in slalomisti.