Koprski kriminalisti so kazensko ovadili direktorja Zdravstvenega doma Izola Evgenija Komljanca. Očitajo mu, da je leta 2011 zlorabil položaj in enemu od zaposlenih s pomočjo javnega denarja omogočil, da je lahko poplačal svoj dolg. Zaposleni naj ne bi bil dolžan komur koli, temveč samemu direktorju Komljancu. Kriminalisti so zato prepričani, da se je Komljanec zlorabe javnega denarja poslužil izključno z namenom, da bi sam prišel nazaj do posojenega denarja, saj mu ga sodelavec iz lastnih sredstev ni mogel vrniti.

»To je storil tako, da je sodelavcu neupravičeno odobril izplačilo odpravnine, ki je bila približno 7000 evrov višja od zakonite, nato pa je nekdanji sodelavec nezakoniti del odpravnine nakazal direktorju na njegov osebni bančni račun,« so sporočili iz koprske policijske uprave. Po naših informacijah naj bi bil »dolžnik« nekdanji ekonom Matej Intihar, tesen sodelavec Gordane Živčec Kalan, ki je pred Komljancem vodila zdravstveni dom. Ko je vodenje zavoda leta 2011 prevzel Komljanec, je zdravstveni dom z odpravnino zapustil tudi Intihar.

Komljanec vse očitke ostro zanika in kazensko ovadbo označuje za neutemeljeno. »Izjava, da naj bi nekdanji sodelavec prejel nezakonito odpravnino in da naj bi bila ta nakazana na moj osebni račun, ne drži, je netočna in v nasprotju z listinami, s katerimi razpolagajo kriminalisti. To dokazujejo tudi izpiski iz mojega osebnega računa,« je danes zatrdil Komljanec. Dodal je, da kriminalisti prav tako razpolagajo z vsemi informacijami in okoliščinami prenehanja delovnega razmerja z bivšim sodelavcem in tudi samo odpravnino, ki po njegovem mnenju vsekakor ni bila nezakonita.

»Ves čas sem ravnal izključno v korist javnega zavoda in nobeno od sredstev ni bilo uporabljeno v nasprotju z nameni, kot se skuša prikazati,« zagotavlja. Prepričan je, da bo to po preučitvi primera ugotovilo tudi tožilstvo.

Komljanec je na čelo izolskega zdravstvenega doma prvič prišel v času županovanja Brede Pečan, nato pa je s prihodom novega župana Tomislava Klokočovnika položaj zapustil, saj mu je slednji očital navzkrižje interesov. Komljanec je namreč v tistem času ob direktorski funkciji opravljal še delo ortodonta v zasebnem zavodu.

Na vodilnem mestu ga je nasledila Gordana Živčec Kalan in v tistem času odobrila sporno posojilo družbi Mabra. Ko je Klokočovnik naslednje volitve izgubil, je Komljanec znova postal direktor. Iz tega obdobja je tudi omenjena zgodba, ko se je Komljanec z Intiharjem, tesnim sodelavcem Živčec-Kalanove, dogovoril za odpoved pogodbe in plačilo odpravnine.

Odtlej Komljančevo delo spremljajo najrazličnejše ovadbe in preiskave, z njim se je ukvarjala komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Informacija, da je KPK nad izolskim zdravstvenim domom uvedla preiskavo zaradi suma korupcije pri sodelovanju z zunanjo reševalno službo, je na dan prišla v času, ko se je Komljanec odločal za kandidaturo na zadnjih županskih volitvah, tokratna pa tik pred imenovanjem novega direktorja zdravstvenega doma. Zanj se poteguje tudi Komljanec in zato sam ovadbo povezuje tudi s tem.