Organizatorji dogodka ne ponujajo zgolj privlačnih finančnih nagrad, temveč tudi možnost vključitve v InnoEnergyjev prestižni podjetniški pospeševalnik. Namen programa Highway je razvijati projekte zagonskih podjetij in jih prilagajati za evropski trg.

Podpora in dostop do mednarodnih strank

Podjetja, ki se vključijo v program, lahko pričakujejo podporo na najrazličnejših področjih - pri pravnih vprašanjih in zaščiti intelektualne lastnine pa tudi pri grafični podobi predstavitve, agilni metodologiji in podobnem. Med drugimi prednostmi so še dostop do mednarodnih strank ter finančna investicija v višini do 150.000 evrov. Novost tokratne izdaje tekmovanja je posebno priznanje v okviru pobude »izziv čistega zraka« (Clean Air Challenge). Ta nagrada bo podeljena startupu, ki bo s svojo rešitvijo prispeval k zmanjšanju onesnaženosti zraka in koncentracije smoga. InnoEnergy je osrednji akter omenjene pobude, ki je bila javnosti prvič predstavljena oktobra 2018 v Bruslju.

Več kakovostnih prijav

Število tekmovalcev se je doslej z vsako izdajo podvojilo. Leta 2018 so v InnoEnergy prejeli prijave več kot 300 kandidatov in brez pretiravanja lahko pričakujemo, da bo prijavno obdobje za letošnjo edicijo tekmovanja, ki se izteče 11. marca, še uspešnejše. V zadnjih dveh letih pa se ni povečevalo samo število prijav, temveč tudi njihova kakovost. Število prijav z že izdelanim prototipom je močno naraslo - z 28 leta 2016 na 120 leta 2018. Enaka rast je bila zabeležena tudi pri prijavah z delujočim produktom ali storitvijo (z 19 na 93).

Odprta vrata pogumnim inovatorjem

»Število udeležencev iz leta v leto raste, ob dejstvu, da ima vse več prijavljenih startupov v svojih portfeljih projekte v pozni fazi razvoja, in vse to kaže, da gre za čedalje bolj prepoznavno in prestižno tekmovanje. PowerUp! odpira vrata razvoja pogumnim inovatorjem iz srednje in vzhodne Evrope in jim daje dostop do naše mednarodne mreže poslovnih partnerjev. Te prednosti prepoznavajo tudi prijavljeni kandidati,« pojasnjuje Jakub Miler, direktor InnoEnergy za srednjo Evropo.

Zmagovalec bo znan maja

Posebej zaželene so v tekmovanju rešitve – produkti ali storitve – na področjih energije, mobilnosti, čistega zraka, ogrevanja, čistih tehnologij in pametnih tehnologij. Startupi, ki bodo v prijavnem postopku uspešni, bodo vabljeni na posebne pripravljalne delavnice pod vodstvom uveljavljenih evropskih poslovnih mentorjev. Tam se bodo pripravili na nacionalni predizbor in finalni izbor, kjer bodo svoje ideje predstavili strokovnjakom. Zmagovalca bodo razglasili 21. maja v Krakovu na enem najpomembnejših gospodarskih dogodkov srednje in vzhodne Evrope Impact’19. Na lanskoletnem finalu PowerUp! je sicer slavilo estonsko podjetje Zubax Robotics, ki je predstavilo rešitev za drastično zmanjšanje porabe energije v mobilnosti prihodnosti.

Lanski slovenski zmagovalec myWater

Kot je povedal Robert Slavec, soustanovitelj startupa myWater, ki je lani zmagal na nacionalnem tekmovanju PowerUp! v Sloveniji: »Zmaga v Sloveniji nas je kar presenetila, ker smo tekmovali proti resnično zanimivim in dobrim rešitvam. Zelo hitro smo dobili priložnosti za sodelovanje v pospeševalnikih, izbrali pa smo Climate KIC Accelerator, ki nam je tudi zagotovil sredstva za pilotno testiranje v Sloveniji. Naprava je bila postavljena pri planinski koči Planina nad Vrhniko. V 14 dneh smo prišli z 20 na 200 uporabnikov na dan. PowerUp! finale v Pragi pa sva s soustanoviteljem izkoristila predvsem kot predstavitev myWater avtomata mednarodnim vlagateljem. Odziv je bil zelo pozitiven in sklenila sva veliko kontaktov. Sedaj se z InnoEnergyjem pogovarjamo še o nadaljnjem sodelovanju.«

Podrobnejši pogoji za sodelovanje, prijavnica in vse potrebne informacije so na voljo na www.powerup.innoenergy.com. Rok za prijavo je 11. marec 2019.