Na Hrvaškem je za učence osmih razredov vseh osnovnih šol obvezen obisk Vukovarja, kjer se seznanijo s pomenom boja za Vukovar in vrednotami hrvaške domovinske vojne. Letos naj bi Vukovar obiskalo približno 43.000 učencev, ki se v okviru obiska udeležijo tudi delavnice o miru, sožitju in strpnosti.

Ob spominskem muzeju v Jasenovcu imajo tudi izobraževalni center, katerega namen je ozavestiti obiskovalce o holokavstu, genocidu, ksenofobiji in sovraštvu. A sodeč po statistikah Jasenovac ni preveč zanimiv za obiske učencev in dijakov iz Hrvaške.

Zanemarjanje Jasenovca ne preseneča, ker se na Hrvaškem že dlje časa krepi zgodovinski revizionizem, ki zanika ali zmanjšuje zločinski značaj ustaškega režima in njegovih zločinov v Jasenovcu.

V letu 2018 je spominsko območje obiskalo 15 šolskih skupin iz Hrvaške, v letu pred tem le devet, kažejo statistike v Jasenovcu. Lani je bilo na obisku 19 šolskih skupin iz drugih držav, največ iz Italije, enajst, in Slovenije štiri.

Skupno je bilo lani v Jasenovcu 6740 obiskovalcev iz Hrvaške, med njimi 27 organiziranih skupin. Obenem so imeli 9326 obiskovalcev iz drugih držav, med katerimi je bilo 97 organiziranih skupin. Največ skupin je bilo iz Slovenije (27), Italije (24), ZDA (devet) in Srbije (pet), so objavili v Jasenovcu.

V spominskem centru že pripravljen program obiska

Ravnatelj spominskega območja Jasenovac Ivo Pejaković je ta teden za Jutarnji list potrdil, da so se pogovarjali s predstavniki hrvaškega ministrstva za znanost in izobraževanje o obisku učencev in dijakov v okviru šolskih programov. Meni, da bodo priporočila ministrstva za obisk Jasenovca »korak v dobro smer«.

Na ministrstvu so potrdili, da pripravljajo priporočila o obisku v največjega ustaškega koncentracijskega taborišča v Jasenovcu v okviru pouka o drugi svetovni vojni in holokavstu.

V spominskem centru imajo že pripravljen približno triurni program obiska, ki je namenjen šolskim otrokom ob strokovnem vodstvu kustosov. Program vsebuje obisk nekdanjega koncentracijskega taborišča in spominskega muzeja ter udeležbo na delavnici v izobraževalnem centru.

Ob hrvaški noči muzejev pred tednom dni so v Jasenovcu odprli razstavo Ustaški taborišči Jasenovac in Stara Gradiška v digitalnem prostoru: dokumenti, pričevanja, fotografije in predmeti, ki prikazuje 3D/4D digitalno rekonstrukcijo taborišča, v katerem so bili storjeni množični vojni zločini na podlagi rasnih zakonov in ideologije ustaškega gibanja.

Ustaši so v Jasenovcu umorili nekaj manj kot 84.000 ljudi, večinoma Srbov, Romov in Judov ter Hrvatov, ki so nasprotovali ustaškem režimu, kažejo seznami žrtev, ki so objavljeni na spletni strani spominskega območja. Med žrtvami je bilo tudi 266 Slovencev, med njimi šest otrok in 65 žensk.