Ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Bolton je na Twitterju častnike venezuelske vojske pozval, naj podprejo Guaidoja, v nasprotnem primeru pa zagrozil s posledicami.

ZDA bodo preučile opustitev sankcij za vse venezuelske vojaške častnike, ki se zavzemajo za demokracijo in priznavajo vlado predsednika Guaidoja, je Bolton zapisal na Twiterju. "V nasprotnem primeru se bo mednarodni finančni krog popolnoma zaprl. Naredite pravo izbiro!" jih je pozval.

Ponudba ZDA prihaja potem, ko je Guaido vojakom, ki bi prestopili na njegovo stran, ponudil amnestijo za zločine, storjene v času Madurovega režima.

ZDA so uvedle sankcije proti več kot 65 sedanjim in nekdanjim venezuelskim uradnikom, med njimi je tudi več vojaških poveljnikov.

Guaido se je samooklical za začasnega predsednika države 23. januarja, saj tako kot večina mednarodne skupnosti izpostavlja spornost lanskih predsedniških volitev, na katerih je Maduro dobil drugi mandat. ZDA, Kanada, Kolumbija, Brazilija in več deset drugih držav, med njimi večina članic EU, so ga priznale kot legitimnega začasnega predsednika do novih volitev.

Tudi Guaido pozval papeža k posredovanju v Venezueli

Samooklicani začasni venezuelski predsednik Juan Guaido je danes papeža Frančiška pozval k posredovanju v politični krizi v Venezueli. K temu je papeža pozval tudi že venezuelski predsednik Nicolas Maduro, pri čemer je Frančišek izrazil pripravljenost posredovati, če ga bosta k temu pozvali obe strani. »Vsakogar, ki lahko pomaga, kot je sveti oče, pozivam k sodelovanju, da bi končali uzurpacijo, oblikovali prehodno vlado in Venezuelo čim prej popeljali k resnično svobodnim volitvam,« je za italijansko televizijo SkyTg24 dejal Guaido. Kot je še povedal, bi papeža z veseljem pozdravil v svoji tradicionalno katoliški državi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Maduro je že v ponedeljek povedal, da je papežu poslal pismo, v katerem ga »prosi za pomoč v procesu omogočanja in krepitve dialoga«.

Frančišek je v torek potrdil, da je prejel pismo in izrazil pripravljenost posredovati v krizi, če ga bosta za to prosili obe strani. Papež je sicer dejal, da bi moralo biti uradno posredovanje zadnji korak v diplomaciji. Vatikan in mednarodna skupnost bi morala pred tem po njegovem mnenju narediti več drugih korakov.

Cerar obžaluje, da vlada ni odločala o priznanju Guaidoja

Minister za zunanje zadeve Miro Cerar je danes izrazil obžalovanje, da je venezuelska kriza postala predmet notranjepolitičnih obračunavanj v Sloveniji. Vlada namreč danes ni odločala o njegovem predlogu, da naj Slovenija prizna Juana Guaidoja za začasnega venezuelskega predsednika z namenom razpisa demokratičnih predsedniških volitev. »Obžalujem, da je venezuelska kriza postala predmet notranjepolitičnih obračunavanj v Sloveniji, kar zavira sprejetje mednarodno gledano pomembnih odločitev,« je poudaril Cerar v Washingtonu, kjer se je udeležil zasedanja mednarodne koalicije proti skupini Islamska država.

Ministrstvo za zunanje zadeve je svojo nalogo opravilo in vladi poslalo v obravnavo kvalitetno gradivo, pripravljeno na podlagi trdnih argumentov in pereče humanitarne krize, ki se bo z odlašanjem samo še poslabšala, je dejal.

Odločitev o priznanju Guaidoja je praktično v enem dnevu sprejelo 22 držav članic EU, je opozoril Cerar. Pri tej odločitvi gre za prepoznanje predsednika parlamenta Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele, z namenom čimprejšnje izvedbe svobodnih, poštenih in demokratičnih predsedniških volitev, je dodal. »Kot minister za zunanje zadeve za temi argumenti trdno stojim in sem jih kadarkoli pripravljen predstaviti tudi državnemu zboru in širši javnosti,« je zatrdil zunanji minister.