Lani je Toni Kukoč praznoval 50. rojstni dan. V svoji bleščeči karieri je bil štirikrat jugoslovanski prvak, enkrat italijanski, trikrat evropski klubski prvak, s Chicago Bullsi pa tudi prvak NBA. Bil je MVP svetovnega, evropskega in mladinskega svetovnega prvenstva. Skratka, dosegel je skoraj vse, kar se v košarki lahko doseže. Pred dvanajstimi leti je končal kariero, a ostal v košarki kot svetovalec in ambasador moštva Chicago Bulls.

V karieri je tudi dobro zaslužil. Ocenjujejo, da je samo v NBA zaslužil 61 milijonov dolarjev. »Ljudje radi gledajo, koliko je kdo zaslužil. A za tem se skrivajo dolgoletni in naporni treningi. No, ne trdim, da je življenje športnika težko v primerjavi z življenjem drugih. Vem, da nekateri vstajajo ob peti uri zjutraj in se iz službe domov vračajo ob osmih zvečer, na koncu dneva pa ne vedo, zakaj so delali, ker nimajo dovolj za preživljanje družine,« je lani dejal Toni Kukoč za Slobodno Dalmacijo.

Kukoč in Nesterović bi imela hotel

Malokdo pa ve, da je velik del tega zaslužka tudi izgubil in da se že sedem let na švicarskem sodišču bojuje, da bi mu vrnili denar. Prav enak boj bije tudi naš nekdanji košarkar Rašo Nesterović in še nekaj drugih športnikov. Do zdaj so o podrobnostih finančne goljufije molčali, ker so jim tako zabičali odvetniki, pred dnevi pa je švicarski portal Il Caffe objavil podrobnejši opis dogajanja, ki je košarkarje stal milijone frankov. Povod za to je bilo pričanje glavnega osumljenca, finančnega svetovalca Paola Banfija na švicarskem sodišču.

Zgodba se je začela, ko je Kukoč začel igrati v NBA in je Banfi postal njegov finančni zastopnik. Nagovoril ga je, naj investira v gradnjo mondenega hotela v St. Moritzu, češ da bo magnet za bogate goste in si bo s tem zagotovil finančno stabilnost tudi po koncu kariere. Ko so pripravljali naložbo v hotel, so mu v banki predlagali, naj ne vlaga gotovine, temveč pri njih vzame kredit. To je storil leta 2004, misleč, da bo že prihodnje leto zgrajen hotel. A ko je leta 2006 končal kariero, hotela še vedno ni bilo. Leto kasneje si je hotel ogledati gradbišče, pa se je izkazalo, da sploh ni v St. Moritzu, temveč 14 kilometrov stran, in da sploh še ni zgrajen. Medtem so seveda z njegovega računa jemali denar za kredit. Leta 2012 je Kukoču prekipelo, na švicarskem tožilstvu je vložil kazensko ovadbo zaradi finančne goljufije proti Banfiju. Za finančnega svetovalca se je izkazalo, da je denar košarkarjev porabil za svoje stroške in, kot je dejal na sodišču, za hazardiranje. Na sodišču Kukoč še ni pričal, je pa to storil Rašo Nesterović. Ker so v zvezi z dogajanjem glavni akterji v javnosti bolj ali manj tiho, se ne ve, koliko denarja so izgubili. Švicarski mediji navajajo podatek, da gre skupno za 15 milijonov frankov, hrvaški mediji pišejo, da je bil Kukoč oškodovan za 12 milijonov evrov, Nesterović pa za 8 milijonov frankov. Prave številke, kot rečeno, niso znane.

Nihče ni eksistencialno ogrožen

Seveda to ni prvi primer, da so vrhunski športniki vpleteni v sumljive nepremičninske posle oziroma so z goljufijami mamili njihov denar. Najodmevnejši je bil primer ruske teniške igralke Marije Šarapove, ki so jo prepričali, da je sodelovala pri naložbi v gradnjo luksuznega stanovanjskega kompleksa v Indiji, ki ga seveda nikoli niso zgradili, kupcem pa so vseeno pobrali na milijone evrov.

Toni Kukoč je za Jutarnji list pred dnevni dejal, da njegova družina zaradi finančne goljufije seveda ni v eksistencialni stiski, da pa mu je bila storjena velika finančna škoda. »To je bil denar, ki sem ga krvavo zaslužil in ne mislim prenehati s sodnim postopkom.« Košarkar sicer živi v ZDA skupaj s soprogo Renato, njegov sin Marin in hčerka Stela pa sta se po končanem študiju že odselila od doma. Za lokalni čikaški časopis je razlagal, da je njegovo življenje v pokoju odlično; živi v razkošni hiši v čikaškem predmestju Highland Park, njegov sosed je Michael Jordan, košarko le še gleda, najraje pa igra golf.