Slovenska hokejska reprezentanca se je v nepopolni postavi zbrala na Bledu, kjer bo v drugi polovici tedna odigrala turnir evropskega izziva. Izbrana vrsta pod taktirko selektorja Iva Jana bo na prizorišču tekmovanja danes in jutri opravila tri treninge, nato pa jo od četrtka do sobote čakajo izzivi proti Madžarski, Italiji in Belorusiji.

Za Iva Jana bo blejski turnir drugi preizkus na slovenski klopi, kjer je v vlogi selektorja debitiral pred tremi meseci v Minsku. Tedaj je imel na razpolago močno pomlajeno reprezentanco, ki se je kljub trem porazom predstavila v prijetni luči. Tokratni domači test bo tudi zaradi močnejše slovenske zasedbe že štel v sklop priprav na aprilsko svetovno prvenstvo v Kazahstanu, kjer se bodo risi potegovali za vrnitev med elito. Slovenija se bo ob Blejskem jezeru predstavila tudi z večino prvokategornikov, na katere bo selektor stavil na vrhuncu reprezentančne sezone. V tradicionalno bazo izbrane vrste bo tretjina legionarjev zaradi klubskih obveznosti prispela z zamudo šele danes, soigralcem pa se bo najpozneje – šele dan pred premiero z Madžarsko – pridružil Robert Sabolič. Med zamudniki je tudi napadalec Žiga Jeglič, ki se bo po kršitvi dopinških pravil v olimpijskem Pjongčangu prvič po letu dni predstavil v reprezentančnih oblačilih.

»Veseli nas, da bomo gostili močan turnir, zaradi katerega smo že na trnih. Igrali bomo proti močnim reprezentancam, a tudi naša ne bo od muh. Verjetno bomo v sredo zvečer v popolni postavi. Pričakovanja so visoka, zato se bomo potrudili po najboljših močeh,« napoveduje selektor Ivo Jan, ki še ni določil kapetana za blejski turnir. Priložnost za igro bodo dobili vsi trije vratarji (Gašper Krošelj, Matija Pintarič in Luka Gračnar), zaradi družinske tragedije bo tokratno reprezentančno akcijo izpustil eden vodilnih slovenskih hokejistov Jan Muršak. Zadnji hip sta se poškodovala Blaž Gregorc in Ken Ograjenšek, ki ju bosta nadomestila Mark Čepon in Luka Bašič. Hokejska zveza bo tik pred uverturo z Madžarsko pripravila posebno slovesnost ob zaključku uspešnih karier Roberta Kristana in Marcela Rodmana.

Madžarska bo na Bled pripotovala zgolj s četverico reprezentantov iz Sape, ki se je uvrstila v končnico EBEL. Italija se bo predstavila s hokejisti iz alpske lige, Belorusija pa je prvo moštvo poslala na močnejši turnir v Bratislavo, zato bo v Slovenijo prispela z rezervno zasedbo. »Osredotočen sem na našo ekipo. Velikih taktičnih premikov ne bo, a me zanima, kako bomo sodelovali v tokratni postavi. Novembra nam je v Minsku zelo pomagalo, da so bili med vsako tretjino trije premori za televizijske oglase. Upam, da bomo imeli takšen luksuz tudi na Bledu, da v garderobi ne izgubljamo časa za malenkosti,« pravi Jan. Od starejših igralcev mu razen Aleša Mušiča še nihče ni namignil, da namerava skleniti reprezentančno pot. Če bo po koncu sezone v Medveščaku našel nov klub, bo selektorju aprila v Kazahstanu na voljo tudi branilec Mitja Robar.

Spored turnirja na Bledu, četrtek ob 16. uri: Italija – Belorusija, ob 19.30: Slovenija – Madžarska, petek ob 16. uri: Belorusija – Madžarska, ob 19.30: Slovenija – Italija, sobota ob 16. uri: Italija – Madžarska, ob 19.30: Slovenija – Belorusija.