Opis razumem, da imajo ustvarjalci proste roke, da sami izberejo dogodke in jih predstavijo gledalcem na svoj način. Vendar to po moje ne pomeni, da si lahko iz dogajanja postrežejo s tem, kar želijo, in dogodke s skrbno izbranimi izseki preoblikujejo po svojih željah in potrebah (ali celo po nareku nekoga iz ozadja?), kar sem zaznala v tem zadnjem Utripu. Tega menda ne poimenujemo ustvarjalna svoboda. (Inovativen pristop nekaterih že morda, na žalost.) Prej pomeni, da je novinar nesposoben ali, huje, da zavestno manipulira z javnostjo.

Enostransko smo se lahko seznanili s pomanjkljivostmi Šarčeve vlade. (Kako prozorno! Moramo preprečiti, da ne bi LMŠ prehitela SDS, in še spreti vladajoče stranke med seboj.) Tisti gledalci, in teh je gotovo večina, ki niso spremljali Šarčeve ustavne obtožbe, »izvedo«, da je predsednik vlade samo grdo napadal domoljubno SDS in njenega vodjo. Ni argumentirano zavrnil napadov, ker mu v treh mesecih še ni (kar drugim ni v štirih letih) uspelo uresničiti odločbe ustavnega sodišča. Ne, ni je uresničil zaradi ideoloških razlogov, pika. Sledil je črno-beli avtoričin pogled v preteklost, slavospev Janši in njegovi herojski zgodovini od »spregledanja« naprej. Ta prikaz bi lahko nosil naslov Pravljica o zlobnih spakah in hrabrem noriškem princu. Avtorica izrabi priložnost, da poudarja odgovornost levice za razdvojenost slovenske družbe. Prav sem slišala, kriva je levica in ni izvirni greh za vse to početje SDS, da bi zavladali, in tudi ne njihovi različni »izmi«. Novinarka se ne zaveda, da s svojo »avtorsko svobodo« še sama prispeva k delitvi. Najbolj tragikomično pa je izzvenel tisti izsek, ko Janša drugim predava o dvoličnosti v stilu »ujemite tatu«. Svojo dvoličnost je pristavila še novinarka. V pokoj naganja Borisa Kobala, vseh drugih, s še »bolj umazanimi prsti«, pa ne. Nekaterim pomembnim temam pa je namenila veliko manj časa.

Res si ne želim gledati tako pristranskih oddaj. Vse odgovornosti zanje pa nočem zvaliti na Jadranko Rebernik, ki je bila komentatorka. Tukaj sta še Dejan Ladika in Manica Janežič Ambrožič, odgovorna urednica.

Polona Jamnik, Bled