»Nikogar ne bomo odpustili, vsaj ne od redno zaposlenih. Tistim, ki smo jih zaposlili za določen čas in sklenili z njimi temu ustrezne pogodbe za določen čas, pa teh ne bomo več podaljšali. Že ime pove, da gre za omejen čas dela, in ko se taka pogodba izteče, se izteče tudi delovno razmerje. Avtomatično se takih pogodb niti ne da podaljšati, temveč je vedno treba skleniti novo. Podaljšanje je mogoče za največ eno leto, če je potreba po delavcih stalna, pa jih je treba zaposliti za nedoločen čas,« pojasnjuje Mateja Celin iz službe za korporativno komuniciranje v velenjskem Gorenju, od koder se je razširila informacija, da naj bi se poslovili od kar 325 delavcev. »To ne drži, pogodbe za določen čas so se iztekle 190 zaposlenim,« so sporočili iz Gorenja.

A predsednik podjetniškega sindikata Žan Zeba pravi, da naj bi v resnici šlo za 320 ljudi, saj gre poleg zaposlenih za določen čas tudi za delavce, ki so zaposleni prek agencij. »Za nas je bilo to precejšnje presenečenje, tega nismo pričakovali. Med njimi so tudi delavci, ki so bili pri nas zaposleni že več kot leto dni in so bili tako rekoč že člani kolektiva. Gre za pridne, zanesljive in ustrezno priučene delavce, ki tega prav tako niso pričakovali,« je za Dnevnik dejal Zeba.

Zaradi selitve v Valjevo povečan obseg dela

Kot še pojasnjujejo v upravi Gorenja, gre za običajno sezonsko nihanje potreb po delovni sili, res pa je število tistih, ki jim je tokrat potekla pogodba o zaposlitvi za določen čas, za nekaj deset višje od običajnih številk. »To pa zato, ker smo morali konec lanskega leta zaradi poznejše selitve še zadnjega dela proizvodnje hladilnih aparatov v Valjevo ustvariti določeno zalogo vgradnih hladilno-zamrzovalnih aparatov. Zaradi tega so se tudi potrebe po delavcih v tej proizvodnji zelo povečale,« pove Celinova.

V Gorenju so sicer vajeni tovrstnih vzponov in padcev, do njih pride tudi večkrat na leto. Neuradno naj bi preseljeno linijo vgradnih hladilnih aparatov v Gorenju sredi letošnjega leta zamenjala nova proizvodna linija pomivalnih strojev, a uradno o tem še ne govorijo, niti o tem ne vedo nič v sindikatu. Načrte mora najprej potrditi uprava.

Zagotovo bi v tem primeru v Gorenju znova potrebovali več sto delavcev. V družbi so tudi potrdili, da se intenzivno pripravljajo na gradnjo nove tovarne TV-aparatov, v kateri bi zaposlili med 300 do 400 dodatnih delavcev. A kot pravi sindikalist Zeba, bodo najbolj veseli, ko bo uprava te načrte tudi uradno potrdila in bodo zaživeli v praksi. Za zdaj se o novih delovnih mestih zgolj govori.

Preoblikovanju družbe sindikat ne nasprotuje

Delavcev na trgu delovne sile dejansko že zdaj močno primanjkuje in prvi sindikalist pravi, da si bodo dobri delavci v tem času zagotovo našli nove zaposlitve. Ko jih bodo v Gorenju spet potrebovali, jih bodo težko privabili nazaj.

V zadnjem času naj bi se sicer drastično zmanjšal obseg proizvodnje pralnih strojev, vzroka za to pa v sindikatu ne poznajo. Zeba je priznal, da podjetje za zdaj novo podjetniško pogodbo spoštuje. Ob tem v sindikatu ne nasprotujejo preoblikovanju delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo, a je treba najprej izvesti skupščino. Upajo tudi, da bo uprava, četudi bo enotirna, upoštevala njihovo željo in ohranila nadzorni svet, saj je to dobro zaradi pretoka informacij.

Medtem v Gorenju še vedno čakajo tudi na rezultate poslovanja. Neuradno naj bi prihodki ostali na približno enaki ravni kot lani predvsem na račun zadnjega kvartala, ki je bil zavoljo čiščenja zalog izrazito slab, saj so aparate iz zaloge prodajali tudi po občutno nižjih cenah. Izguba bi tako lahko, tudi na račun odpisovanja oziroma prevrednotenja premoženja, znašala nekaj deset milijonov evrov.