Kralj in prestolonaslednik »sta oba priznala, da je treba poiskati odgovorne« za umor Hašokdžija, ki je bil ubit 2. oktobra lani na savdskem konzulatu v Istanbulu, je povedal Pompeo. »Oba sta ponovila svojo zavezanost,« je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

»Še vedno ugotavljajo dejstva, prav tako pa ZDA nadaljujejo z ugotavljanjem dejstev,« je povedal. »Naša pričakovanja so zelo jasna,« je izpostavil in od Rijada zahteval, naj »ugotovi dejstva, oceni informacije in zagotovi, da bodo odgovorni odgovarjali«.

Sodni proces proti 11 obtoženim zaradi njihove vloge pri novinarjevem umoru se je začel 3. januarja. Za pet obtožencev je savdsko tožilstvo zahtevalo smrtno kazen.

Po trditvah Turčije so iz Savdske Arabije v Istanbul poslali 15-člansko ekipo, katere naloga je bila ubiti Hašokdžija. Ugibanja, da za umorom stoji sam prestolonaslednik, v Rijadu odločno zanikajo.

Predsednik ZDA Donald Trump ne sprejema odgovornosti savdskega prestolonaslednika ne glede na ugotovitve njegove lastne obveščevalne agencije Cia, da je bin Salman v najmanjši meri vsaj vedel, da se umor pripravlja, če ga že ni naročil.

Na srečanju tudi o dogajanju v Jemnu

Pompeo je na srečanju s savdskim kraljem in prestolonaslednikom govoril tudi o konfliktu v Jemnu, kjer Savdska Arabija podpira oblasti v boju proti uporniškim Hutijem. Ameriški državni sekretar je podprl stališče Rijada, da uporniki ne izpolnjujejo dogovora o prekinitvi ognja v jemenskem pristaniškem mestu Hudajda, ki so ga pretekli mesec dosegli na Švedskem.

»Delo, ki je bilo narejeno na Švedskem o Jemnu, je bilo dobro, a morata obe strani spoštovati te zaveze,« je povedal. »Hutiji, ki jih podpira Iran, so se odločili, da se tega ne bodo držali,« je izpostavil.

Ameriški minister tako počasi zaključuje svojo bližnjevzhodno turnejo, katere namen je pojasniti zaveznikom v regiji Trumpovo odločitev o ameriškem umiku iz Sirije in jih pozvati, naj se še naprej soočajo z resno grožnjo, ki jo predstavljata Iran in skrajna skupina Islamska država. Danes bo kot zadnjo državo obiskal Oman.