Ameriški avtomobilski velikan Ford in njegov nemški konkurent Volkswagen naj bi za prihodnji teden načrtovala uradno naznanitev strateškega partnerstva, ki naj bi med drugim vključevalo sodelovanje pri razvoju avtonomnih in električnih vozil, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na vire blizu proizvajalcev.

Po informacijah AFP bi lahko avtomobilska velikana novico uradno sporočila na avtomobilskem salonu v Detroitu, ki se začenja v ponedeljek. Organizator salona je za torek zjutraj po lokalnem času res napovedal »industrijsko sporočilo«, pri čemer podrobnosti ni razkril.

Da sta podjetji v pogovorih o vzpostavitvi partnerstva, je znano že od poletja. Ni pa bilo znano, kako resni so načrti in kdaj naj bi sodelovanje tudi uradno naznanila. Volkswagen sicer že nekaj časa ne skriva, da ga zanimajo Fordova vozila, predvsem športni terenci.

Po ocenah analitikov, ki jih navaja AFP, so eden glavnih razlogov za partnerstvo verjetno visoki stroški, ki jih prinaša razvoj avtonomne in elektrificirane mobilnosti.