»Počakali bomo še naslednji dve tekmi svetovnega pokala v Predazzu in Zakopanah, ki bosta pokazali, ali je bil neuspeh na novoletni turneji trenutek slabosti ali so bile napake storjene drugje. Če se rezultatska krivulja ne bo obrnila navzgor, bodo potrebni radikalni posegi tudi z menjavo selektorja,« je bil danes odločen Ljubo Jasnič, predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo na Smučarski zvezi Slovenije (SZS). Vidno je bil razočaran po polomu na prvem vrhuncu sezone. Cilj je bila uvrstitev do šestega mesta v skupnem seštevku, najboljši pa je bil Timi Zajc na 20. mestu. Tako slabo je bilo nazadnje pred desetimi leti, ko je bil Robi Kranjec kot najboljši na 31. mestu. Jasnič se zaveda težav s poškodbami Petra Prevca in Tilna Bartola, a vseeno je bilo preveč napak z napačnimi mažami v Engelbergu, predolgo palčko na varnostne vezi Petra Prevca v Oberstdorfu, težavami z zadrgo Timija Zajca in Anžeta Laniška v Bischofshofnu.

Selektor zavrnil Janusa v vlogi nadzornika in svetovalca

»Ko pogledaš v garderobo Reala ali Barcelone, je vse urejeno do zadnje podrobnosti. V skokih mora biti enako visok profesionalizem z opremo, da so glave tekmovalcev osredotočene le na nalet, odskok, let in telemark,« je bil oster Jasnič. Poudaril je, da je imela slovenska reprezentanca enake pogoje za delo v pripravah kot vse najboljše ekipe na svetu. Prepričan je, da je v Sloveniji dovolj kakovostnega trenerskega kadra, da zgradijo zgodbo o uspehu, če bodo združili moči. »Glede na položaj, na katerega je postavljen, bo moral pomagati tudi Goran Janus kot nadzornik,« je končal Jasnič, ki je o ultimatu selektorju prej seznanil novinarje kot Gorazda Bertonclja.

»Imamo dovolj veliko svojo strokovno ekipo in z njo delamo,« je 42-letni Bertoncelj zavrnil idejo o Janusu kot nadzorniku ali svetovalcu. Danes je dajal vtis, da se ne obremenjuje s pritiskom, da bo zamenjan, če na naslednjih dveh postajah ne bo rezultatskega napredka. »Ne čutim nobenega dodatnega pritiska. Če bom o tem razmišljal, ne bomo naredili nič. Vem, kaj moramo narediti. Moramo biti bolj pozorni, da ne bo več trapastih izgovorov glede napak v povezavi z opremo. Posebne analize glede težav z zadrgo nismo naredili, pokazali pa so mi, zakaj je do njih prišlo. Enako kot pri vsakem tekstilu je tudi znotraj dresa še en rob iz blaga in vanj se je zataknila zadrga. Treba bo bolj previdno zapenjati zadrgo, možna pa je tudi rešitev z dodatnim šivom,« je dodal Bertoncelj.

Na tekmi konec tedna v Predazzo bo odpeljal Petra Prevca, Timija Zajca, Anžeta Laniška, Anžeta Semeniča, Jerneja Damjana in Tilna Bartola. Domen Prevc se je na današnjem treningu v Planici počutil slabo in je odšel domov. Bertoncelj bo šele jutri na treningu v Planici videl, kako skače Peter Prevc. Tam sta trenirala še Domen Prevc in Jernej Damjan, medtem ko je vodil preostale na kondicijskem treningu v Kranju.

Peter Prevc je ponovil skakalno abecedo

Peter Prevc je priznal, da se je po polomu v Garmischu znašel v izgubljenem položaju, v kakršnem še ni bil v svoji karieri. Potreboval je kar dve noči, da se je navadil, da je padel na najnižjo točko v karieri. »Nisem bil jezen, ampak razočaran, brezvoljen in žalosten. Gleda na stanje, da nisem zaupal vase, je bilo bolje, da nisem nadaljeval turneje. Ko sem s trenerji dogovoril za pot naprej in se osredotočil na prihodnost, je bilo precej lažje,« je bil zgovoren Peter Prevc.

Verjame, da se mu je spodrsljaj na novoletni turneji zgodil po računu verjetnosti. »Že prej se je zgodilo, da je bil vsak šesti trening slab. Morda je številka šest znova prišla na vrsto prvi dan v Oberstdorfu. Žal so slabe stvari ostale v meni in sem jih nesel naprej namesto dobrih,« je razmišljal Peter. V minulih dneh je ponovil skakalno abecedo. Na Gorenji Savi v Kranju je delal imitacijo skokov na tekaških smučeh, se vozil v počepu čez grbine, da se je privadil na neravne zaletne smučine. Nato je v Planici naredil tri treninge na 80-metrski skakalnici, nadaljeval na 90-metrski napravi in danes je za nagrado, dušo in sprostitev dobil en skok na 120-metrski skakalnici.

»Še vedno se mi pripeti, da me zaradi napake pri odskoku začne tako vrteti kot v Garmischu, a smo zdaj takoj vedeli, kako to odpraviti. Če naredim napako pri odskoku, se v zraku zavrtim z rameni, zelo pokonci priletim na smuči in gleženj, ki je manj gibljiv, se obrne navzven,« je pojasnil Peter, ki je le malo gledal tekmi na avstrijskem delu novoletne turneje. Z bratom Domnom, ki je prav tako zapustil turnejo na polovici, se nista veliko pogovarjala. Najmlajši izmed bratov Prevc si na ušesa povezne slušalke in vzame v roke telefon za toliko ur, kolikor je potrebno.

Timi Zajc je danes prvič stopil pred novinarje po razočaranju v Bischofshofnu, kjer je imel, preden je šel na meritve, težave z zadrgo na levem rokavu, ki je ni mogel zapreti. »Blago ob zadrgi, ki sem jo potegnil na silo, se je zataknilo. Zadrga ni šla ne gor in ne dol. Blokada je bila tako huda, da je nisva mogla odpraviti niti dva. Dovolili so, da zadrgo zalepim z lepilnim trakom, a glava je bila pri zadrgi in nič pri skoku. Bil sem zelo nervozen. Ko sem se spustil s startne klopi, so se mi tresle noge in sploh nisem razmišljal, kaj moram narediti. Preden sem odšel na meritve, sem se počutil zelo dobro in bil sproščen,« je pojasnil Timi Zajc.

Prvič v karieri se mu je pripetilo, da je imel težave z zadrgo. Večkrat se mu to zgodi z bundo. »Jezen sem bil le nase in na dres. Hotel sem ga že vreči v smeti, a sem se premislil, ker mu najbolj zaupam, saj me je na treh tekmah pripeljal med deset. Če bom imel še enkrat težave z zadrgo, bom dres razrezal,« je dodal Zajc. Razočaranja je bilo konec, ko se je skupaj s preostalimi reprezentanti usedel v kombi in je bilo na poti domov veliko smeha.

Vseh šest smučarjev tekačev osvojilo novoletne točke

Če so skakalci razočarani, so v taboru smučarjev tekačev zelo zadovoljni z novoletno turnejo. Vseh šest članov ekipe je osvojilo točke v sprintu. Alenka Čebašek (21. mesto) in Anamarija Lampič (22. mesto) sta prišli do cilja zadnje etape na Alpe Cermis. »Obrestuje se nam dobro delo poleti. Želja je bila dve tekmovalki med prvih dvajset, a jima ničesar ne očitam, saj sta dali od sebe zadnje atome moči,« je bil zadovoljen glavni trener tekaške reprezentance Nejc Brodar. Miha Šimenc se je začel redno uvrščati med dobitnike točk v sprintu. Janez Lampič upa, da bo kmalu boljši od sestre Anamarije. »Še vedno sem utrujena od brutalnega vzpona. Po koncu sezone gremo včasih s smučmi na Krvavec, a tempo ni tako oster, kot je bil na Alpe Cermis. Vedno bolj mi je bilo vroče in gledala sem predvsem table, koliko je še do konca,« je povedala Anamarija Lampič. Alenka Čebašek je dodala: »Zadnji dve etapi sta bili najbolj brutalni. V zadnji etapi ni bilo časa, da bi zadihala.«