Milijon evrov je upnike propadlega vinarskega velikana prepričalo v to, da sprejmejo ponudbo podjetja Metalka Commerce. Ljubljansko podjetje, ki sodi v poslovni sistem nepremičninskega mogotca Marjana Pišljarja, je pripravljeno odšteti omenjeni znesek za nakup celotnega nepremičnega premoženja mariborskega podjetja Vinag v stečaju.

Vinagov stečajni upravitelj Simon Prelogar je prejšnji mesec izpeljal že šesti poskus prodaje premoženja. Nekoč je kompleks na dražbi ponujal za izklicno ceno 4,2 milijona evrov, kasneje jo je znižal na 1,8 milijona evrov. Na aktualnem zbiranju ponudb je prejel pet ponudb iz Slovenije in eno iz tujine. Trije so se zanimali za nakup celotnega kompleksa, dva samo za proizvodni del premoženja, to je novo klet v Košakih ter Vinagove vinograde v Košakih, Jarenini in Svečini, eden pa je oddal ponudbo za staro klet v središču mesta. Nobena ni zadovoljila pričakovanj ločitvenega upnika, celovške Raiffeisen banke.

Prelogar je zato vse pozval k dvigu ponudb in plačilu 50.000 evrov varščine. Odzvala sta se dva, ponudbo pa je dvignila edinole Metalka Commerce, in sicer za 200 tisočakov. »Zadovoljen sem zaradi dejstva, da bo končno prišlo do prodaje, žal pa mi je, da ni prispela še kakšna višja ponudba,« je dejal Prelogar, ki je upnikom pred tem postavil ultimat. Če bo spodletel tudi ta poskus predaje, bo premoženje predal njim v last.

Pogodbo s kupcem bo stečajni upravitelj podpisal v ponedeljek, ločitveni upnik je že prikimal poslu. Če se bo s poslom strinjalo tudi mariborsko okrožno sodišče, bo morala Metalka Commerce v skladu s pogodbo kupnino plačati do 15. februarja.

Nekoč jim je bilo 1,4 milijona evrov še premalo

Vinag je zdrknil v stečaj leta 2014. Kmalu zatem je premoženje v najem vzelo podjetje Vinmar v mešani kitajsko-nizozemski lasti. Najemniki so tedaj pokazali resen interes za nakup nepremičnega premoženja, ponudili so 1,4 milijona evrov kupnine. Vendar je upniški odbor zavrnil ponudbo. Odločitev se jim ni obrestovala. Zdaj se bodo morali zadovoljiti s 400.000 evrov nižjo vsoto. Lani je sicer še kazalo, da bo Prelogarju za Vinagov kompleks uspelo iztržiti slaba dva milijona evrov. Ponudil jih je ameriški podjetnik James Lukežič. Čeprav je svojo resnost izkazal s plačilom 180.000 evrov varščine, celotne kupnine ni nikdar nakazal. Na aktualnem zbiranju ponudb Lukežič ni več sodeloval.

Pišljarjeva Metalka Commerce skoraj zagotovo nima namena oživljati vinarske zgodbe nekoč najuglednejše vinske kleti v rajnki Jugoslaviji. Nakup je bržkone povsem špekulativne narave; s preprodajo poslopja v središču Maribora, h kateremu sodi tudi znamenita vinska klet, si v obdobju opaznega ogrevanja nepremičninskega trga očitno obeta dobičkonosen posel. Ni pa Pišljar prvič pokazal interesa za nakup vinarskega podjetja. Pred časom se je zanimal tudi za prevzem polovičnega deleža družbe Adriafin, ki obvladuje Vinakoper, a je ta še vedno v lasti Istrabenza.

Marjan Pišljar iz Rovt je javnosti morda najbolj znan kot tisti poslovnež, ki je zaradi trimilijonskega dolga rubil Jureta Jankovića, sina ljubljanskega župana Jankovića. Pišljar je bil v preteklosti tudi pomemben delničar Save Re. Iz lastniške strukture Metalke Commerce je formalno izstopil v začetku leta 2015. Naslednico nekdanjega koncerna Metalka, ki jo je Pišljar leta 2007 odkupil od države, je tedaj prevzel hrvaški državljan Slaven Vuković. Podjetje danes vodita Franc Ziherl in Maruša Pišljar.