Tovorna ladja Zoe, ki velja za eno največjih tovrstnih ladij v Evropi, je bila v torek na poti iz belgijskega pristanišča Antwerpen v nemški Bremerhaven, ko je zaradi hudega neurja izgubila del tovora. V morje je padlo 270 kontejnerjev.

Nizozemska obalna straža jev četrtek sporočila, da je na zahodno obalo Frizijskih otokov naplavilo okoli 20 kontejnerjev z avtomobilskimi deli, televizorji, pohištvom in igračami. Še šest kontejnerjev je po navedbah nemške vojne mornarice naplavilo na obalo na severu Nemčije. Veliko jih je pristalo na dnu oceana, nekatere pa tokovi še nosijo na okoli.

Naplavljen tovor utegne ogrožati plovbo drugih ladij, na obalo pa je pritegnil tudi radovedne ljudi, odpirajo naplavljene kontejnerje in pobirajo vsebino po plažah. Med njimi so štirje zaboji s potencialno nevarnimi snovmi. Enega od njih do že našli, tri, v katerih je lahko vnetljiv peroksid v prahu, pa še iščejo. Izguba kontejnerjev je eden največjih tovrstnih incidentov, so sporočili z nizozemskega obrambnega ministrstva.

Ladja Zoe je dolga 394 metrov in po navedbah nizozemskih medijev prevaža več kot 19.000 kontejnerjev standardne velikosti.