Ta podatek je navedel raziskovalec na univerzi Wisconsin-Madison v ZDA Yi Fuxian. Kot je povedal, je število rojstev na Kitajskem lani upadlo za 2,5 milijona, medtem ko so oblasti, ki so leta 2018 spričo staranja prebivalstva vsem državljanom dovolile imeti dva otroka, pričakovale 790.000 rojstev več.

Skupaj naj bi se lani rodilo 10,31 milijona otrok. Hkrati je lani na 11,58 milijona poraslo število umrlih, je še razkril Yi, ki se opira na lokalne statistične podatke.

Upad števila prebivalcev za 1,27 milijona je sicer kapljica v morje spričo dejstva, da Kitajska šteje skupaj 1,39 milijarde ljudi. A kljub temu se je to zgodilo prvič od ustanovitve ljudske republike leta 1949, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odprava politike enega otroka, ni vplivala na porast

Odprava krute politike enega otroka, ki so jo na Kitajskem uvedli v 70. letih minulega stoletja, očitno družin, ki se spopadajo s stroški bivanja, izobraževanja in zdravstva ni prepričala, da bi imele dva otroka. Veliko parov spričo te problematike raje ostaja pri enem otroku ali se celo odloči ostati brez naraščaja.

Yi je še komentiral, da je trend krčenja prebivalstva morda nepovraten, saj se število žensk v rodni dobi manjša. Ekonomist Ren Zeping pa je spričo predstavljenih številk ocenil, da je Kitajska sredi demografske krize.